‘Ik kan gelukkig goed mijn mond houden’

Terwijl de moderne tijd aan de lopende band nieuwe beroepen baart, sterft geregeld een oud beroep uit. De kamerbewaarder: ‘Een cateraar neemt mijn taken over....

Hans Middelbeek (57): ‘Loopt u even mee door de zalen en de salons van Paushuize? Dit gebouw werd in 1517 gesticht door de enige Nederlandse paus, de Utrechter Adrianus VI. Ik ben beheerder van het pand en verzorg hier de ontvangsten en plechtigheden voor de provincie. Ik houd ook een oogje op de kunstschatten. Deze behangselschilderijen verbeelden het leven van Adrianus. Als ik een bobbeltje zie, bel ik de restauratiedienst.

‘Van oudsher is een kamerbewaarder de persoonlijke bediende van een hooggeplaatst persoon. Ik was dat tot 1997 voor de Utrechtse commissaris van de koningin. Alle officiële stukken gingen door mijn handen ter presentatie en ter tekening. Ik werd natuurlijk niet geacht het papierwerk te lezen, maar onwillekeurig zie je veel. Reprimandes, afwijzingen. Ik kan gelukkig goed mijn mond houden.

‘Toen de provincie uit de Utrechtse binnenstad vertrok, ben ik hier in Paushuize gebleven. De huidige commissaris van de koningin zie ik alleen wanneer hij hier is voor onderscheidingen, benoemingen en ontvangsten. Ik ontvang hier bijvoorbeeld de geselecteerde kandidaten voor burgemeestersposten. Ik zorg er onder meer voor dat ze elkaar niet tegenkomen.

‘Het accent in mijn werk is verschoven naar de groepsontvangsten. Vorige week hadden we hier nog een delegatie uit China. Chinezen zijn geïnteresseerd in waterhuishouding, dus die hebben we met een Spakenburgse botter naar het oudste stoomgemaal van Nederland gebracht. Ik moet er ook voor zorgdragen dat groepen niet overal diezelfde Hollandse tongrolletjes voorgezet krijgen. En ik houd alles in de gaten. Bij het afscheid van de Chinezen vergaten de ambtenaren de speciaal in het Chinees gedrukte brochure uit te reiken. Op zo’n moment spring je even in.

‘Door de verzakelijking zijn er steeds minder kamerbewaarders. Heeft de gemeente Rotterdam er nog vier? Ha, dat kan ik me wel voorstellen van burgemeester Opstelten. Die ken ik natuurlijk, hij houdt wel van decorum. Het kabinet van de koningin en de meeste ministeries hebben ze ook nog. Maar bij de meeste provincies zijn ze weg. Vorig jaar heeft bureau Berenschot uitgerekend dat ook mijn functie kan worden opgeheven.

‘Een cateraar gaat mijn taken overnemen, maar dat is niet hetzelfde. Ik ken dit gebouw, ik onthoud persoonlijke wensen en ik denk bij elke ontvangst vooruit. Zo heb ik voor een bezoek van de koningin aan de botanische tuinen de avond tevoren nog airconditioners laten aanrukken. De kassenbeheerder dacht dat het wel ging met de dakramen open, maar de weersvoorspelling was: snikheet en windstil. Ik kon geen toestemming meer vragen en ik wist niet of het kwaad kon voor de planten, ik heb het gewoon gedaan.

‘Eind augustus ga ik met vervroegd pensioen, maar ik wil mijn ervaring met protocol en gastvrijheid wel blijven aanbieden. Als wat? Meneer Staal, de huidige commissaris van de koningin, zegt wel eens “dag heer van Paushuize” tegen mij. Kon ik zoiets maar op mijn visitekaartje zetten.’

Meer over