GELDVRAAGReinout van der Heijden

Ik ben getrouwd, maar mijn man woont ver weg: heb ik recht op alleenstaanden-AOW?

Kantoor van de Sociale Verzekeringsbank in Rotterdam. Beeld ANP
Kantoor van de Sociale Verzekeringsbank in Rotterdam.Beeld ANP

Ik ben getrouwd, maar mijn man woont op zichzelf op grote afstand van mijn woning. Toch wil de Sociale Verzekeringsbank mij geen alleen­staanden-AOW geven. Hoe zit dat?

U krijgt in principe een AOW voor gehuwden, omdat u getrouwd bent. Die uitkering is 50 procent van het minimumloon. Zou de Sociale Verzekeringsbank (SVB) u erkennen als alleenstaande, dan gaat uw AOW omhoog naar 70 procent van het minimumloon. Dat scheelt u ruim 5.000 euro per jaar.

De officiële benaming voor die hogere AOW is ongehuwden-AOW. Ongetrouwde partners die elk een eigen huur- of koopwoning hebben, krijgen de AOW voor alleenstaanden. Dat gaat niet vanzelf. De SVB checkt dan bijvoorbeeld of u en uw partner voldoen aan de voorwaarden van de tweewoningenregel. Zie voor details svb.nl/tweewoningenregel.

U bent getrouwd, maar u hoeft niet te gaan scheiden voor een hogere AOW. Het is voldoende om duurzaam gescheiden te leven en dat door te geven. De SVB gaat vervolgens controleren of u echt duurzaam uit elkaar bent. U krijgt vragen als: blijft u apart wonen? Heeft u geen gemeenschappelijke bankrekening? Hoe vaak heeft u contact? Gaat u samen op vakantie? Zorgt u voor elkaar bij ziekte? Als de SVB vaststelt dat u nog met elkaar verbonden bent, dan krijgt u geen hogere AOW. Houd er rekening mee dat de SVB anders kan oordelen dan u. En misschien heeft de SVB dan wel een punt.

U hoeft niet te bewijzen dat u duurzaam gescheiden leeft als uw partner is opgenomen in een verzorgingshuis. U kunt op grond van die inschrijving een ongehuwden-AOW aanvragen. Dat is niet altijd gunstig. Uw partner moet een eigen bijdrage betalen voor het verzorgingshuis. Met een gehuwden-AOW is dat een laag bedrag. Als hij ongehuwden-AOW ontvangt, gaat hij een hoge eigen bijdrage betalen. Als hij naast de AOW meer ontvangt dan 5.000 euro pensioen of als hij veel vermogen heeft, is het aanvragen van een hogere AOW financieel nadelig.

Wie eenmaal een ongehuwden-AOW aanvraagt, kan daar later niet meer op terugkomen. De keuze is definitief.

Een ongehuwden-AOW levert nog een fiscaal voordeeltje op. U krijgt dan de zogenoemde alleenstaandenouderenkorting. Dat is een korting van 436 euro op de belasting die u jaarlijks betaalt. Het bedrag is niet afhankelijk van uw inkomen, maar u moet wel genoeg inkomen hebben om dit voordeel te verzilveren. De alleenstaandenouderenkorting wordt namelijk niet uitbetaald, alleen verrekend met de te betalen belasting. Wie te weinig inkomen heeft, heeft pech.

U krijgt de alleenstaandenouderenkorting ook als uw partner in het verzorgingshuis zit en u vraagt toch geen hogere AOW aan. Alleen al het feit dat u recht heeft op de alleenstaanden-AOW is genoeg reden om deze korting aan te vragen via de jaarlijkse belastingaangifte. De Belastingdienst handelt deze aangiftes soms verkeerd af en weigert de korting toe te kennen. U moet dan bezwaar maken om het belastingvoordeel alsnog toegekend te krijgen.

Zelfs voor de fiscus is het te ingewikkeld.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over