Hypotheekgarantie toch niet verlaagd: 'Huis kopen moet bereikbaar blijven'

De kostengrens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) blijft dit jaar staan op 245 duizend euro. De eerder aangekondigde verlaging naar 225 duizend euro per 1 juli gaat niet door. Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) heeft daarover overeenstemming bereikt met minister Blok voor Wonen en Rijksdienst.

null Beeld anp
Beeld anp

Het besluit om af te zien van de verlaging van de limiet hangt samen met het herstel van de huizenmarkt. Daardoor zijn de huizenprijzen de afgelopen tijd aanzienlijk gestegen en zouden veel huizenkopers niet meer in aanmerking komen voor de garantie. 'Maar een eigen huis moet bereikbaar blijven voor zo veel mogelijk mensen', zegt het WEW in een toelichting. 'Met NHG durft ook de bank de financiering aan en krijgen mensen die geen hoog inkomen hebben de mogelijkheid om een woning te kopen.'

De NHG maakt het voor huizenkopers gemakkelijker en goedkoper om een hypotheek af te sluiten, omdat het WEW de risico's bij wanbetaling afdekt. De kostengrens van 245 duizend euro houdt in dat huizen met een aankoopsom van maximaal 231.132 euro voor de garantie in aanmerking blijven komen. Daarbij bovenop komen dan nog de kostenkoper, zoals overdrachtsbelasting en makelaarskosten.

Tijdens de kredietcrisis werd de kostengrens in 2009 tijdelijk verhoogd naar 350 duizend euro om de woningmarkt een impuls te geven. Sinds 2012 is de grens stapsgewijs weer afgebouwd. De verlaging naar 225 duizend euro per 1 juli 2016 zou de laatste stap zijn, waarna de kostengrens jaarlijks zou worden vastgesteld op basis van de gemiddelde huizenprijs. Die gaat nu dus niet door. Als de kostengrens wel naar 225 duizend euro zou gaan, zou de maximale prijs per 1 juli 212.264 euro zijn geworden. In februari kostte een koophuis in Nederland volgens het Kadaster gemiddeld 234.830 euro.

Kredietverlening eurozone trekt aan

Europese banken hebben in februari meer leningen verstrekt aan consumenten en bedrijven dan in de voorgaande maand. De kredietverlening steeg daarbij in het sterkste tempo sinds eind 2011, blijkt uit cijfers die de Europese Centrale Bank (ECB) dinsdag heeft gepubliceerd.

Consumenten en bedrijven in de eurolanden kregen vorige maand 0,9 procent meer krediet dan in januari. Die toename volgde op een plus van 0,6 procent in de eerste maand van 2016. De leningen aan huishoudens namen in februari met 1,6 procent toe. Aan bedrijven werd bijna 1 procent meer krediet verstrekt.

De ECB probeert al lange tijd de kredietverlening in de eurozone aan te jagen, in de hoop dat op die manier ook de inflatie en de economische groei een impuls kunnen krijgen. In dat verband werden de belangrijkste rentetarieven in de eurozone eerder deze maand nog verder verlaagd en werden andere stimuleringsmaatregelen verder uitgebreid.

De banken waren de grote verliezers op de hypotheekmarkt van 2015

Voor het eerst hebben Rabo, ING en ABN Amro minder dan 50 procent van de hypotheekmarkt in handen.

Meer over