Huizenveilingen aangepakt

De Koninklijke NotariëleBeroepsorganisatie (KNB) komt binnenkort met nieuwe regels voor executieveilingen, waar huizen van mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen gedwongen worden verkocht....

De notarissen willen de macht breken van onroerendgoedhandelaren die de veiling beheersen en verboden prijsafspraken maken.

Vorige maand publiceerde de Volkskrant over een kartel van vijftig onroerendgoedhandelaren die op huizenveilingen verboden prijsafspraken maken. De afspraken worden vaak gemaakt met medeweten van de notaris die de veiling organiseert. Door af te spreken zo laag mogelijk te bieden, duperen de handelaren de mensen wier huis door de hypotheekverstrekkende bank wordt geveild.

De KNB is de misstanden aan het inventariseren. Het onderzoek loopt nog, maar volgens KNB-voorzitter Aart Heering staat vast dat de huidige manier van veilen aanpassing behoeft.

Heering: 'De mogelijkheden voor de notaris om in te grijpen zijn nu te beperkt. Het systeem moet anders.'

Notaris Vic van Heeswijk, die ongeveer de helft van de executieveilingen in Nederland organiseert, pleit voor veilingen op vaste tijden en vaste plaatsen, met eenvoudiger regels. Door alle wettelijke eisen en de voorschriften van de banken, is de veiling volgens hem verworden tot een speelbal in de handen van criminelen.

'In Den Haag en Rotterdam wordt met 40 procent van de panden grof gefraudeerd voorafgaand aan de veiling. 'Criminelen gebruiken valse taxaties, inkomensgegevens en identiteitsbewijzen om een hypotheek te krijgen. Vervolgens gebruiken ze het pand voor wietplantages of om illegalen in te huisvesten.'

Meer over