Huizenprijzen 9 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar; grote groei is eruit

De prijs van de gemiddelde verkochte woning is ook in het tweede kwartaal van dit jaar gestegen, maar de grote groei van de huizenprijzen lijkt eruit. Dat concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) op basis van onderzoek naar huisverkopen in april, mei en juni. Vergeleken met een jaar eerder wordt voor een huis 9 procent meer betaald.

Hoe hebben de huizenprijzen zich in uw wijk ontwikkeld? Check het in deze special.

Marc van den Eerenbeemt
Demissionair ministers Dijsselbloem (Financiën) en Hennis Plasschaert (Defensie) bekijken huizen in de etalage van een Leidse makelaar tijdens het jaarlijkse uitje van het kabinet. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant
Demissionair ministers Dijsselbloem (Financiën) en Hennis Plasschaert (Defensie) bekijken huizen in de etalage van een Leidse makelaar tijdens het jaarlijkse uitje van het kabinet.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant

Voor een gemiddelde verkochte woning wordt nu 258 duizend euro betaald. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt ruim een kwart hoger dan op het recente dieptepunt van de woningmarkt en 2 procent hoger dan het vorige recordniveau van vlak voor het begin van de economische crisis in 2008.

Van appartementen ging de prijs in een jaar het hardst omhoog - met 12 procent. Vergeleken met voor de crisis kost een gemiddeld appartement nu 203 duizend euro, bijna 20 duizend euro meer dan vlak voor de crisis. Andere woningtypen kennen een prijsontwikkeling die onder het totale gemiddelde ligt: van 6 procent bij de twee-onder-eenkapwoningen tot en met 8 procent bij tussenwoningen en vrijstaande woningen.

De prijs van de gemiddeld verkochte woning in krappe woningmarktregio's gaat soms exorbitant hard omhoog, aldus de NVM. Amsterdam noteerde een plus van 22 procent, Almere ruim 16 procent, de Zaanstreek bijna 16 procent en Leiden ruim 15 procent. Opvallend is ook de prijsstijging in Zuidwest-Friesland met een plus van 19 procent. Een enkele woningmarktregio noteerde een daling van de verkoopprijzen: de Zeeuwse Eilanden (-0,9 procent), Zeeuws-Vlaanderen (-2,2 procent) en Uden en omstreken (-1,3 procent). In deze drie regio's steeg het aantal transacties wel met 15 procent.

Het aandeel woningen dat boven de vraagprijs verkocht wordt, is in het tweede kwartaal toegenomen tot 22,5 procent. Ruim 14 procent wordt bovendien voor de vraagprijs verkocht. 'Ongekend hoge percentages', aldus de NVM-voorzitter Ger Jaarsma in een persbericht. 'Kopers zien zich door het gebrek aan aanbod en de vele vragers in de markt gedwongen om boven de vraagprijs te bieden. Het zijn niet alleen huishoudens die op zoek zijn naar een eigen woning, die als vragers in de markt actief zijn. Ook particuliere beleggers zijn actief en bieden vaak boven de vraagprijs mee.'

Transacties

Verkopers hoeven steeds minder lang te wachten op een koper. Nu is dat gemiddeld 63 dagen, 25 dagen minder dan een jaar geleden. Bij appartementen, tussen- en hoekwoningen is de transactietijd nog slechts anderhalve maand. Eind 2013 kostte het verkopen van een appartement nog gemiddeld 5 maanden. Bij vrijstaande woningen is de verkooptijd met 5 maanden nog het hoogst. In krappe woningmarktregio's als Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Groningen werden koopovereenkomsten gemiddeld een maand of minder na op de markt komen getekend.

In het tweede kwartaal van 2017 wisselden bijna 57 duizend woningen van eigenaar. Daarmee is na vijftien kwartalen een einde gekomen aan de stijging van het aantal transacties.

Volgens de NVM is sprake van een driedeling op de huizenmarkt, van krap of evenwichtig tot ruim. In de 'krappe' Randstad en de steden Groningen en Eindhoven heeft een consument keuze uit 5 of minder woningen. De magere keuze vertaalde zich in een vermindering van het aantal woningverkopen van ongeveer 8 procent vergeleken met een jaar eerder. Het te koop staande aantal huizen daalde in deze regio's in een jaar tijd met meer dan 40 procent. Wat te koop wordt gezet, gaat dus snel van de hand. Bijna de helft van het aantal transacties in Nederland vindt in deze regio's plaats.

Potentiële huizenkopers tijdens Open Huizen Dag in Haarlem. Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant
Potentiële huizenkopers tijdens Open Huizen Dag in Haarlem.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskant

Maar ook in ruimere woningmarkten worden meer deals gesloten. In gebieden als het oosten van Groningen en Drenthe en het noordwesten van Limburg zijn gemiddeld 8 procent meer woningen verkocht dan een jaar eerder. De gerealiseerde transactieprijzen liggen daar gemiddeld nog bijna 7 procent onder het recordniveau van 2008.

Er zijn ook NVM-regio's waar de woningmarkt juist volledig tot bloei gekomen is. Regio's waar de huizenmarkt 'volledig tot bloei' is gekomen zijn Lelystad (48 procent meer transacties), Waalwijk/ Drunen (+42 procent), Noord-Limburg (+36 procent) en Duiven/ Westervoort (+35 procent).

NVM houdt vast aan de eerder uitgesproken verwachting van een prijsstijging van 6 a 7 procent van de gemiddeld Nederlandse koop woning in 2017 ten opzichte van 2016.

Hoe hebben de huizenprijzen zich in uw postcodegebied ontwikkeld? Check het in deze interactieve special.

Meer over