NieuwsEconomie

Huizenmarkt trekt zich weinig aan van coronacrisis: prijzen blijven stijgen

Ondanks de coronacrisis draait de woningmarkt op volle toeren. Het is meer dan twintig jaar geleden dat de huizenprijzen in een jaar tijd zo hard stegen. Dat meldt makelaarsvereniging NVM donderdag op basis van verkopen in juli, augustus en september.

Marc van den Eerenbeemt
Potentiële kopers tijdens een bezichtiging van een vakantiehuisje. Door de coronacrisis stijgt de verkoop van Nederlandse vakantiehuizen, onder meer omdat minder vakantiegangers naar het buitenland reizen.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Potentiële kopers tijdens een bezichtiging van een vakantiehuisje. Door de coronacrisis stijgt de verkoop van Nederlandse vakantiehuizen, onder meer omdat minder vakantiegangers naar het buitenland reizen.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De gemiddelde huizenprijs steeg naar 354 duizend euro, bijna 12 procent meer dan een jaar geleden. Die prijs werd licht geflatteerd door de toegenomen verkoop van vrijstaande woningen. Van alle woningtypen ging de prijs in twaalf maanden meer dan 10 procent omhoog.

Met bijna 42 duizend verkochte woningen beleefden de NVM-makelaars hun beste kwartaal in drie jaar en het beste derde kwartaal ooit. In totaal werden ruim 60 duizend woningen verkocht. Normaal nemen kopers in de zomer wat snelheid terug, maar in de afgelopen maanden was dat zeker niet het geval. Het aantal verkopen lag 7 procent hoger dan in het tweede kwartaal en een kleine 15 procent hoger dan in het derde kwartaal van vorig jaar.

Mede door een hoge verkoopsnelheid van gemiddeld dertig dagen stonden er in september slechts 28 duizend woningen te koop, ruim een kwart minder dan een jaar geleden. Voor zo’n laag aantal moeten de makelaars twintig jaar terug in de geschiedenis. Zij spreken dan ook van een uitzonderlijk krappe woningmarkt.

Vrijstaand

Werd er door de coronacrisis en het thuiswerken dan ook een ander type woningen verkocht? En zijn vooral de woningen buiten de steden gewild? Van vrijstaande woningen werd ruim eenvijfde meer verkocht dan vorig jaar. De gemiddeld verkochte vrijstaande woning was ook groter dan vorig jaar. De verkoop van twee-onder-een-kapwoningen liet een bijna even grote stijging zien. Bij de appartementen liep het juist wat minder. In het derde kwartaal werden iets meer dan 10 duizend appartementen verkocht, tegen ruim 13 duizend per kwartaal vier jaar geleden.

De prijzen in de stedelijke regio’s namen minder toe dan gemiddeld, met uitzondering van Den Haag. Amsterdam hoorde met 8 procent tot de gebieden met de minst sterke prijsstijging. ‘Maar de prijzen zijn hier de afgelopen jaren al hard gestegen’, merkt de NVM daarbij op.

Amsterdam is de enige regio waar in vergelijking met een jaar geleden meer woningen te koop staan: een toename van 31 procent. In heel Nederland werden er meer woningen te koop gezet, 8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In Amsterdam steeg dit aantal met meer dan 28 procent.

Volgens de Makelaarsvereniging Amsterdam wordt de groei van het aanbod veroorzaakt door expats die terugkeren naar het land van herkomst, beleggers die huurwoningen in het hogere segment weer verkopen, mensen die vanwege de coronacrisis ervoor kiezen buiten de stad te gaan wonen en AirBnB-woningen die verkocht worden. Dit laatste wordt veroorzaakt door de afname van het toerisme in de stad. Zowel in de gemeente als de regio Amsterdam steeg de gemiddelde verkoopprijs tot ruim 480 duizend euro.

Enorme vraag

De ‘grote stedelijke gebieden’ zagen geen terughoudendheid onder kopers. De toename van de verkopen lag daar rond het landelijk gemiddelde van ruim 14 procent. Buiten de steden kende het aantal verkopen grote uitschieters, zowel naar boven als beneden. In Waalwijk/Drunen (tussen Den Bosch en Breda) en Uden (nabij Den Bosch en Eindhoven) lag de stijging boven de 40 procent. In Alphen onder Tilburg en Noordoost-Groningen ging het juist naar beneden met respectievelijk 10 en 22 procent.

De NVM ziet ‘nog altijd een enorme vraag in de markt naar koopwoningen. Het tekort aan aanbod van bestaande én nieuwbouwwoningen zorgt voor een opwaartse druk op de woningprijzen.’ Het aantal nieuwbouwwoningen dat op de markt kwam, steeg wel met zo’n 20 procent ten opzichte van een jaar geleden. Verkochte nieuwbouwwoningen, vaak appartementen, gingen voor gemiddeld 410 duizend euro van de hand, bijna 10 procent meer dan een jaar geleden.

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich in jouw regio?

Aan een nieuwe woning toe? Of wil je juist gunstig verkopen? Bekijk hier hoeveel het modale huis in jouw woonplaats kostte in het derde kwartaal van 2020 en hoeveel de gemiddelde verkoopprijs is veranderd.

Koopstarter, juich niet te vroeg over belastingverlaging op je woning

De overdrachtsbelasting gaat van 2 naar 0 procent voor starters. Voor huurwoningbeleggers gaat deze juist van 2 naar 8 procent. De vraag is: helpt dat starters en frustreert het beleggers, zoals het kabinet beoogt?

Stadsgeograaf Cody Hochstenbach pleit voor meer regie op de woningmarkt

Stadsgeograaf Cody Hochstenbach mengt zich nadrukkelijk in het debat over de woningmarkt. Om die weer op orde te krijgen, kunnen we nog een hoop leren van het beleid uit de jaren zeventig.

Meer over