Huizenmarkt dendert onverminderd door: nieuwbouw bijna 9 procent duurder

De huizenprijzen in Nederland blijven hard stijgen. Kopers betaalden in het vierde kwartaal van 2020 gemiddeld bijna 424 duizend euro voor een nieuwbouwwoning. Dat is 8,7 procent meer dan een jaar eerder, blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Nieuwbouw in de wijk leeuwesteyn in Leidsche Rijn. In het laatste kwartaal van vorig jaar werden er 10.744 nieuwbouwwoningen verkocht,  een plus van 53,5 procent. Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant
Nieuwbouw in de wijk leeuwesteyn in Leidsche Rijn. In het laatste kwartaal van vorig jaar werden er 10.744 nieuwbouwwoningen verkocht, een plus van 53,5 procent.Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant

Sinds de huizencrisis, met als dieptepunt de zomer van 2013, zijn de prijzen aan één stuk door gestegen. Oorzaak is het grote tekort aan woningen. Volgens berekeningen van ABF Research heeft Nederland op dit moment zo’n 300 duizend koop- en huurwoningen te weinig. Een andere factor is de lage rente. In combinatie met ruimere leennormen zorgt dat ervoor dat huishoudens steeds meer geld kunnen bieden voor woonruimte.

Overdrachtsbelasting

Notarissen hadden het razend druk tussen oktober en december. In totaal werden er 10.744 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is een plus van maar liefst 53,5 procent, en het hoogste aantal in drie jaar tijd. Over heel 2020 komt het aantal transacties voor nieuwbouwwoningen uit op 32.190.

Het is niet duidelijk in hoeverre deze piek te maken heeft met de verhoging van de overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers. Per 1 januari betalen zij niet langer 2 procent, maar 8 procent. De Nederlandse Vereniging van Makelaars constateerde eerder dat velen om die reden op de valreep van 2020 nog ‘snel hun slag wilden slaan’.

Slapend rijk

Minstens zo gewild als nieuwbouw zijn bestaande koopwoningen. Die waren in februari 10,4 procent duurder dan een jaar terug. Het betekent dat huiseigenaren in twaalf maanden tijd op papier ruim eentiende rijker zijn geworden. Volgens het CBS ging het om de grootste prijssprong in bijna twee decennia.

De woningprijzen in Nederland stijgen sneller dan het Europese gemiddelde. Voor huizenbezitters is dat goed nieuws. Zij worden letterlijk slapend rijk. Voor starters is het juist moeilijker betaalbare woonruimte te vinden. Vorige week sprak president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank nog zijn bezorgdheid uit over de gekte op de huizenmarkt. ‘Ik vind het behoorlijk zorgwekkend dat we de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog meemaken, maar dat de huizenprijzen onverminderd toenemen.’

Meer over