Huishouddiva definitief onttroond

De jury noch de rechter in New York had vrijdag medelijden met Martha Stewart, het geliefde symbool van goede smaak in de Verenigde Staten....

In maart had de jury haar al schuldig bevonden aan liegen tegen aanklagers, in een zaak die begon met vermoede handel met voorkennis.

Stewart (62) wist gisteren dat de straf zou komen. In 2001 had ze aandelen van biotechbedrijf ImClone verkocht na een tip van de bevriende topman, die voorspelde dat de koers zou dalen. Dat gebeurde. Stewart maakte veertigduizend dollar winst, waarna de aanklager haar hard aanpakte.

Strafbaar wangedrag werd niet bewezen, maar Stewart lag wel dwars tijdens het onderzoek. De aanklacht verschoof; zij en haar aandelenhandelaar Peter Bacanovic werden schuldig bevonden aan het afleggen van valse verklaringen, obstructie van het recht en samenzwering, zo bepaalde de jury. Bacanovic kreeg vrijdag dezelfde celstraf als Stewart.

De straf van de rechter betrekent niet dat Stewart morgen achter de tralies gaat. Zij gaat in beroep, en blijft vrij zolang dat in behandeling is. Uitspraken in federale strafzaken worden in beroep slechts in 3 procent van de gevallen teniet gedaan.

Hoewel de rechter de minimale straf oplegde, wees deze een verzoek af om de eerste vijf maanden in een halfway house te mogen doorbrengen, waar de bewaking minimaal is en de vrijheid groot. 'Liegen tegen overheidsinstellingen tijdens een onderzoek is een zeer serieuze zaak', zei de rechter.

Stewart was zichtbaar aangeslagen. 'Vandaag is een beschamende dag. Het is een beschamende dag voor mij, voor mijn familie en voor mijn geliefde bedrijf', zei ze buiten de rechtbank. Om toe te voegen: 'I'll be back!'

In het miljardengeweld van de bedrijfsschandalen - Enron, WorldCom, Tyco - is Stewart een kleine vis, maar ook een beroemde kop van Jut. Haar zaak ging welbeschouwd om peanuts, maar zoals critici van de pittbultactiek van Justitie hebben opgemerkt: Stewart moest vallen als afschrikwekkend voorbeeld.

Ze viel, en dus deed ze de afgelopen weken dingen die breeduit werden beschreven in de New-Yorkse media. Zo verkocht ze deze week op de valreep haar appartement in Manhattan. Dat was een penthouse in West Village, een van de duurste wijken van de stad.

Het stulpje van 334 vierkante meter, met een uitzicht van 360 graden, zit bovenin een toren van de architect Richard Meier. Ze kreeg er deze week zeven miljoen dollar voor - aanzienlijk minder dan de acht miljoen die ze er in 2002 voor wilde hebben. Maar er was haast bij. 'Martha doet huis snel van de hand', kopte de New York Post, die gisteren als 'D-Day voor Martha' beschreef.

Ook heeft de huishouddiva voor het eerst aandelen verkocht van haar eigen bedrijf, Martha Stewart Living Omnimedia. Ze haalde met de verkoop 4,3 miljoen dollar op. Overigens ziet Wall Street de toekomst zonnig in voor Stewarts onderneming. Het aandeel steeg donderdag met 1,2 procent naar 8,64 dollar, en vrijdag steeg deze gestaag door.

Financieel zit ze dus goed. Maar ook op sociaal gebied heeft Stewart zich geroerd zoals ze altijd deed. Vorige week nog was ze in de Hamptons, de gegoede streek ten oosten van New York waar de rijken van New York de zomerdagen graag mogen doorbrengen.

In stijlvol geel, zoals de New York Times opmerkte, zwaaide Stewart naar de fotografen aan de zijde van tv-icoon Barbara Walters op een feestje van mode-goeroe Calvin Klein. Op 14 juni schitterde ze in New York temidden van andere beroemdheden op de première van de film Fahrenheit 9/11. De week ervoor droeg ze smaakvol roomwit op een mode-gala.

'Martha leidt precies hetzelfde leven als voorheen', zei een bevriende publiciste. 'Ik denk dat dit mensen verbaast. Maar ze onderschatten haar kracht.'

Het leven ging door, wat de rechter ook zou bepalen. Zie het omslag van het blad Martha Stewart Living, het paradepaardje van haar bedrijf. 'Relax en geniet!' staat voor op het augustusnummer.

Meer over