NieuwsHuawei

Huawei verliest miljardenomzet door Amerikaanse sancties

Voor het eerst wordt de omvang duidelijk van de Amerikaanse sancties op Huawei. De Chinese techreus zegt dit jaar maar liefst 30 miljard aan omzet te verliezen.

Huawei-oprichter Ren Zhengfei.  Beeld null
Huawei-oprichter Ren Zhengfei.

‘We hadden niet verwacht dat ze ons op zo veel vlakken zouden aanvallen.’ Ren Zhengfei , oprichter en ceo van Huawei, liet er maandag tijdens een bijeenkomst op het hoofdkwartier in Shenzhen geen misverstand over bestaan: de gevolgen van de Amerikaanse maatregelen zijn gigantisch. Huawei verliest de komende twee jaar maar liefst dertig miljard aan omzet per jaar. Eerder dacht het bedrijf dit jaar nog op een omzet van 125 tot 130 miljard dollar uit te komen, maar die verwachting is nu bijgesteld naar 100 miljard. Dat is zelfs nog wat minder dan de 104 miljard van vorig jaar.

Ook de ambities van Huawei om op korte termijn de grootste telefoonfabrikant te worden, kunnen voorlopig de ijskast in. Het Chinese techbedrijf, nu nog nummer twee achter Samsung, heeft volgens Zhengfei te maken met een terugloop van maar liefst 40 procent in buitenlandse verkopen. Direct gevolg is dat nieuwe toestellen, zoals de Honor 20, in sommige Westerse landen helemaal niet op de markt komen als blijkt dat er geen belangstelling voor is. De topman denkt dat het nog tot 2021 duurt voordat zijn bedrijf weer de weg omhoog vindt. Tot die tijd blijft het behelpen, omdat de Chinezen van alle samenwerking met Amerikaanse bedrijven zijn uitgesloten.

Steun

Ondertussen krijgt Huawei ook steun. Van Nicholas Negroponte bijvoorbeeld. De oprichter van het gezaghebbende Massachusetts Institute of Technology Media Lab (MIT) liet zich tijdens de door Huawei georganiseerde bijeenkomst ontvallen dat de Amerikaanse sancties een groot misverstand zijn. ‘Onze president heeft al publiekelijk aangegeven dat hij bereid is de maatregelen te heroverwegen als hij een handelsdeal met China kan maken. Dat maakt het overduidelijk dat het hier helemaal niet om een probleem met veiligheid gaat’, zo citeert persbureau Reuters de Amerikaan.

Ook de Amerikaanse techbedrijven zijn niet blij met de sancties. Google sprak eerder al zijn zorgen uit en nu zouden ook chipbedrijven als Qualcomm en Intel achter de schermen druk uitoefenen op de Amerikaanse regering om de maatregelen aan te passen. Ze wijzen daarbij op de weerslag die de ban op Huawei heeft op Amerikaanse bedrijven. Van de circa 70 miljard dollar die Huawei vorig jaar uitgaf aan componenten, ging 11 miljard dollar naar Amerikaanse bedrijven als Intel, Qualcomm en Micron Technology.

Huawei liet maandag in de bijeenkomst weten de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling op peil te willen houden. Het bedrijf kondigde eerder al aan dat het aan alternatieven werkt om zijn voorsprong op het gebied van smartphones en 5G-technologie te behouden. Ook werkt Huawei aan een eigen alternatief voor Android. Dit besturingssysteem – Hongmeng genaamd – wordt nu getest. Als Huawei-telefoons geen Android-updates meer krijgen, zullen ze op dit systeem gaan draaien.

Meer over Huawei 

‘Hoeawaai’, gonst het overal, nu er zoveel is te doen over de Chinese telecomgigant Huawei. Dat is Chinees voor Nederlanders misschien, maar voor Chinezen is dat absoluut onherkenbaar. Lees hier hoe je het wél uitspreekt.

Huawei is hard getroffen door de Amerikaanse eis dat bedrijven als Google niet langer samenwerken met de Chinese techreus. Wat rest Huawei? Is er een plan B? Vijf vragen over het laatste hoofdstuk in de Chinees-Amerikaanse tech-oorlog.

Technologiebedrijf Huawei is mogelijk betrokken bij Chinese spionage in Nederland. Huawei zou een verborgen achterdeur hebben naar de klantgegevens van een van de drie grote telecomproviders in Nederland: Vodafone/Ziggo, T-Mobile/Tele2 of KPN. De AIVD onderzoekt of er een link is met spionage door de Chinese overheid, zo vertelden inlichtingenbronnen vorige week aan de Volkskrant.

Als KPN een cruciaal deel in zijn netwerk moet aanpassen, wil het in zee met de Chinese techgigant Huawei. Maar er is onrust, want hoe veilig is de Chinese apparatuur? Is er kans op spionage? Den Haag is er tegelijkertijd alles aan gelegen om Beijing niet te bruuskeren. 

Meer over