HSBC erkent lakse omgang met belastingontduiking

De Britse bank HSBC is niet goed omgegaan met belastingontduiking door rekeninghouders, zo laat de bank in een verklaring weten. HSBC reageert daarmee op berichten in internationale media, waarin wordt geconcludeerd dat de instelling rijke klanten hielp bij illegale praktijken.

null Beeld AP
Beeld AP

'We erkennen en zijn verantwoordelijk voor fouten in het verleden op het gebied van compliance en control', verklaarde de bank. Volgens HSBC werd de Zwitserse tak na de aankoop in 1999 niet volledig geïntegreerd in het bedrijf, waardoor het niveau van toezicht tekortschoot. De problemen zouden inmiddels zijn aangepakt.

Volgens The Guardian konden criminelen, corrupte zakenlieden en andere risicovolle personen bankrekeningen openen in Zwitserland. Met sommige cliënten zou zijn samengezworen om hun geld uit het zicht van de fiscus te houden. Ook zou de bank regelingen die hielpen bij belastingontduiking actief bij haar klanten hebben aangeprezen.

Dagblad Trouw meldt dat ook Nederlandse klanten van HSBC belasting ontdoken. De Nederlandse fiscus is hier al langer van op de hoogte, en zou inmiddels 2 miljoen euro aan naheffingen en boetes hebben opgelegd.

HSBC is de afgelopen jaren veelvuldig genoemd in de reeks schandalen in de internationale bankwereld. De Britse zakenbank betaalde in 2012 een boete van 1,5 miljard euro, omdat het jarenlang Mexicaans drugsgeld had witgewassen. Vorig jaar kocht het voor 500 miljoen euro de vervolging voor de manipulatie van de valutahandel af. De bank wordt er ook van verdacht betrokken te zijn bij de Liborfraude, waarbij gesjoemeld werd met het interbancaire rentetarief.

SwissLeaks

De Belgische krant De Tijd meldde zondag dat 140 journalisten uit 45 landen onder de naam SwissLeaks het 'grootste lek van bankgegevens ooit' in handen hebben.

Volgens de krant zijn de geheime rekeningdetails van onder meer beroemdheden, politici, sporters, criminelen en diamantairs uitgelekt. De namen van Michael Schumacher, Phil Collins, John Malkovich en David Bowie worden genoemd.

Meer over