'Hou zestigplusser aan het werk'

Eind jaren zeventig was Dick van der Laan de man die, aan de hand van Industriebond FNV-voorman Arie Groenevelt, de grote reorganisaties begeleidde van bedrijven als Stork, RSV en Van Gelder Papier....

Van der Laan (64) heeft een lange carrière achter de rug in de top van het Nederlandse vakbondswezen en bedrijfsleven. Hij was niet alleen de rechterhand van Groenevelt voordat hij zelf naar de top opstoomde; hij was het ook van Arie van der Zwan toen die in de jaren tachtig president was van de Nationale Investeringsbank (nu NIBC). ‘Ik kwam in 1975 bij de Industriebond. In de jaren daarop bereikte de afbraak van de Nederlandse industrie zijn hoogtepunt’, zegt Van der Laan. Hij maakte deel uit van de commissie-Wagner en zat aan tafel bij het beroemde Akkoord van Wassenaar in 1982. Drie jaar later werd hij algemeen secretaris van de Nationale Investeringsbank. ‘Ik wilde het bankvak leren.’ In 1989 ging hij naar de CVB Bank (een bank met zijn wortels in het vakbondswezen), die later deel zou gaan uitmaken van de SNS Groep. Van der Laan werkte daarna bij een verzekeringstussenpersoon en als plaatsvervangend directeur-generaal op Economische Zaken tijdens het ministerschap van Hans Wijers.

Maar eigenlijk was zijn laatste functie de uitdagendste. In 2000 werd hij de baas van Arbo Unie, waarin 31 bedrijfsgezondheidsinstellingen samengingen. ‘Eerst moest ik fuseren, en daarna afslanken en dereguleren.’ Arbo Unie had in 2003 nog 4.000 werknemers. Nu is dat de helft. ‘De omzet is met zo’n 40 procent gedaald sinds bedrijven zelf veel van de arbowerkzaamheden mochten gaan doen’, zegt Van der Laan.

Behalve een organisatorische klus was zijn negen jaar bij Arbo Unie een periode om nieuwe uitgangspunten vast te leggen voor de arbeidsomstandigheden. ‘Hoe voorkom je ziekte? Hoe stimuleer je opleiding? Hoe creëer je een betere werk- en leefbalans? En vooral: hoe maak je arbeid aantrekkelijk tot op hoge leeftijd? Ik zie nog steeds dat bedrijven werknemers van 60 jaar stimuleren om te vertrekken. Totaal verkeerd. Verspilling van ervaring.’ Zelf heeft hij het tot zijn 64ste volgehouden. Van der Laan wordt opgevolgd door Margriet Tiemstra (54), die onder meer directielid was bij Achmea, FBTO en Boer & Croon.

Peter de Waard

Meer over