Hoogleraar mogelijk aangever beursfraude

Hoogleraar A. Heertje is mogelijk de tipgever die justitie op het spoor heeft gezet van beursfraude bij het effectenkantoor Leemhuis & Van Loon....

Van onze verslaggevers

Lucas van Grinsven

Peter de Waard

AMSTERDAM

De vraag of hij de tipgever is die de zaak bij justitie aan het rollen heeft gebracht, wil de hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Amsterdam niet ontkennen. 'Daarover wil ik eerst een paar dagen nadenken', zegt hij.

Wel zegt de econoom veel gevoelige feiten te kennen over de beurs. 'Maar ik wil nu niet alle informatie waarover ik beschik te berde brengen. Een van de redenen is dat ik een zekere verantwoordelijkheid voel voor het beursgebeuren.'

Feit is dat Heertje al vijftien jaar een vriendschappelijke band heeft met de hoofdverdachte in de fraudezaak, Han V., die afgelopen vrijdag werd gearresteerd. Op diens verzoek verzorgde de hoogleraar regelmatig lezingen in het Amsterdamse hotel l'Europe voor grote klanten van Han V..

Ook had Heertje effectenrekeningen lopen bij de kantoren waar Han V. directeur was. Telkens als Han V. van kantoor wisselde, verhuisden Heertjes rekeningen met hem mee. Ondanks dat de hoogleraar geen adviseur meer is bij van Leemhuis & Van Loon, heeft hij volgens eigen zeggen nog wel een effectenrekening lopen bij het huis.

Pikant is dat het jaar 1995 waarin Heertje brak met zijn adviseursschap bij Leemhuis & Van Loon, hetzelfde jaar is waarin justitie zegt de eerste tip te hebben ontvangen van beursfraude bij dat kantoor. Officier H. de Graaff heeft pas dit jaar zelf contact gehad met de geheimzinnige tipgever, waarna hij een onderzoek in gang zette. Binnenskamers liet de officier vallen dat het om een opvallende verschijning zou gaan.

Heertje werd dankzij zijn studieboeken in de jaren zeventig gebombardeerd tot volkseconoom. In de jaren tachtig werd hij vooral bekend als adviseur. Het scheepsbouwconcern RSV en Bredero-bestuurder dr. J. de Vries maakten gebruik van zijn diensten.

In 1985 onthulde Vrij Nederland dat Heertje zich ook als adviseur van de malafide beleggingsgroep Research & Co. had laten gebruiken. De Vereniging Effectenbezitters bracht Heertje in relatie met het dubieuze effectenfonds First Commerce.

Heertje was in 1991 adviseur van de directie van het noodlijdende automatiseringsbedrijf HCS. In 1992 dook hij op als beschermheer van een ander automatiseringsbedrijfje Management Share. De hoogleraar werd beschuldigd van het laten lekken van een vertrouwelijke brief van de advocaat mr A. Voûte aan het bestuur van het bedrijf. De beschuldiging kon niet hard worden gemaakt. Heertje beëindigde wel een aantal adviseurschappen. Opmerkelijk was, dat hij in 1995 in het televisieprogramma Nova een oproep deed voor een scherper toezicht op de beurs.

In 1993 en 1994 heeft het controlebureau van de beurs in Amsterdam volgens ingewijden al onderzoeken gedaan bij het kantoor Leemhuis & Van Loon over bepaalde transacties. Daarbij stuitte het controlebureau ook op een reeks effectentransacties van bestuurders van Borsumij Wehry in het eigen fonds. Hiervan werd aangifte gedaan bij justitie die het onderzoek uiteindelijk seponeerde.

In de huidige fraudezaak bij Leemhuis is inmiddels de naam bekend van de man die dinsdag in Eindhoven op het vliegveld is gearresteerd. Deze C. van R. is een bestuurder van de bank Experta-BIL. Deze bank was het rookgordijn dat Han V. gebruikte, en waarachter zijn vrienden handelden in aandelen waarvan Han V. wist dat de waarde zou stijgen, aldus justitie. Via deze bank zouden voorkennisorders zijn geplaatst bij nietsvermoedende Nederlandse effectenkantoren. Van R. zit nog vast, evenals directeur Han V. van Leemhuis & Van Loon en Dirk de G., beheerder van ESC.

Meer over