Hoofdprijs voor Morgan Stanley, concurrent euronext in de verkoop

De Amerikaanse zakenbank krijgt 120 miljoen dollar (110 miljoen euro) aan 'fees', bleek deze week uit stukken die Monsanto heeft gedeponeerd.Beeld afp

Winnaar

Lang niet iedereen kijkt uit naar het samengaan van de chemie- en agroreuzen Bayer en Monsanto ('A marriage made in hell', aldus ex-presidentskandidaat Bernie Sanders), maar voor Morgan Stanley wordt het een feest. De Amerikaanse zakenbank krijgt 120 miljoen dollar (110 miljoen euro) aan 'fees', bleek deze week uit stukken die Monsanto heeft gedeponeerd. Dit alles voor - volgens The Financial Times - krap vier maanden advieswerk.

De overname van het Amerikaanse Monsanto door het Duitse Bayer voor 66 miljard dollar werd vorige maand bekendgemaakt. Volgens kenners krijgt Morgan Stanley opmerkellijk veel. De bank zou twee keer zoveel verdienen als de best betaalde adviseur bij de bierfusie van AB InBev en SAB Miller, waarbij het overnamebedrag anderhalf keer zo groot was. Volgens bronnen bij de zakenbank zelf is de enorme fee een beloning voor trouw. Morgan Stanley zou Monsanto jarenlang vrijwel gratis hebben bijgestaan.

De 120 miljoen is geen record. Dat blijft in handen van Merrill Lynch, dat in 2007 122 miljoen dollar ontving van het bankentrio dat ABN Amro kocht.

De fusie tussen Bayer en Monsanto is nog allerminst rond. Diverse kartelwaakhonden besnuffelen de deal nog grondig voordat ze groen licht geven. Voor Morgan Stanley maakt het niet uit. Als de overname flopt, krijgt de bank van topman James P. Gorman nog 96 miljoen dollar.

Als de overname flopt, krijgt de bank van topman James P. Gorman nog 96 miljoen dollar.Beeld YouTube

Verliezer

'Vroeger moesten handelaren kooplieden zijn met veel sociale vaardigheid. Nu moeten het jongens zijn die achter een bureau goed kunnen rekenen.'

Dat zei directeur Willem Meijer ruim vier jaar geleden in deze krant toen hij zijn TOM - The Order Machine - nog in de vaart der volkeren zou opstoten en het daarmee Euronext behoorlijk moeilijk gingmaken. TOM was een nieuw handelsplatform: lean & mean, geen bureaucratisch waterhoofd en daardoor in staat marktpartijen betere spreads (kleinere verschillen tussen bied- en laatprijzen) te bieden. Op kleine orders zou Tom gauw vier à vijf euro besparen.

Euronext pakte de handschoen op, verlaagde de tarieven en daagde de concurrent enkele malen voor de rechter, vanwege inbreuk op de databank en misleiding met de prijsvoordelen. Deze week werd bekend dat TOM te koop staat. Meijer is vorige maand opgestapt. Dat de verkoop niet uit luxe is, blijkt uit de resultaten. TOM zegt 40 procent van de Nederlandse optiehandel in handen te hebben, maar werd nooit winstgevend. De accountant liet zelfs weten dat de eigenaren mogelijk kapitaal moeten bijstorten. Daar hebben BinckBank (25,5 procent), Optiver (25,5 procent), Nasdaq (25 procent) en ABN Amro (15 procent) blijkbaar geen zin in. TOM heeft zijn werk gedaan. De tarieven van Euronext zijn door de komst van de concurrent gehalveerd. Exit Willem Meijer.

Morgan Stanley Amerikaanse zakenbank verdient vele miljoenen aan overname Monsanto

TOM Uitdager Euronext in de etalage gezet

'Vroeger moesten handelaren kooplieden zijn met veel sociale vaardigheid. Nu moeten het jongens zijn die achter een bureau goed kunnen rekenen.' Dat zei directeur Willem Meijer ruim vier jaar geleden in deze krant.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Meer over