Honig haalt kunstmatige smaakversterkers uit soepen en maaltijden

Voor veel consumenten staan de e-nummers op de verpakking voor ongezond. Honig haalt de kunstmatige smaakversterkers uit zijn soepen en maaltijden, al is dat op zichzelf niet nodig.

Pim Pauwels
Honig-producten in supermarkt. Beeld anp
Honig-producten in supermarkt.Beeld anp

Voedingsfabrikant Honig bant nog deze maand alle synthetische e-nummers uit zijn maaltijdmixen en instantsoepen. Volgens Honig hebben consumenten steeds meer moeite met kunstmatige smaakversterkers in pakjes- en zakjesvoedsel. 'Klanten hebben steeds meer behoefte aan natuurlijke producten, blijkt uit onze klantenonderzoeken', zegt een woordvoerder van Kraft Heinz Nederland, Honigs moederbedrijf. 'De synthetische e-nummers in de recepten hebben we daarom vervangen voor natuurlijke stoffen.' De e-nummers verwijzen naar in de fabriek gemaakte ingrediënten, die niet in de natuur voorkomen.

Nieuwe receptuur

Deze toegevoegde stoffen hebben vaak als doel smaak en houdbaarheid van voedingsmiddelen te verbeteren. Een aantal van deze middelen blijft aanwezig in de Honigrecepten, zoals citroenzuur, paprika-extract en caramel. 'Natuurlijke stoffen, die we niet hoeven te vervangen.'

In 2014 begon Honig met de ontwikkeling van de nieuwe receptuur. Volgens het voedingsmerk kostte het veel tijd goede vervangers voor de e-nummers te vinden. De smaak mocht door de nieuwe samenstelling niet veranderen. Daarom duurde het twee jaar voordat de vernieuwde recepten op de markt kwamen.

Synthetische smaakversterkers

Mononatriumglumataat (MSG), ook wel E-nummer 621, is een van de synthetische smaakversterkers die Honig nu weglaat. Daarvoor in de plaats worden gistextracten gebruikt. Dat zijn smaakstoffen die worden onttrokken uit voedingsgist. In de gistextracten zit echter ook veel MSG, maar die vallen niet onder de e-nummers. 'Dat komt doordat gistextracten natuurlijke ingrediënten zijn. MSG is een van de vele stoffen in gistextracten, terwijl E621 alleen MSG bevat', zegt expert voedselveiligheid Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum. 'Voor de voedselveiligheid maakt het niet uit welke van deze smaakversterkers in het product zit.'

Dat Honig E621 vervangt, past volgens Van der Vossen in de trend dat consumenten huiveriger zijn voor e-nummers. Onnodig, 'e-nummers zijn veilige toevoegingen'. 'Toch gaan bedrijven 'schoon etiketteren' door de e-nummers in hun recepten te minderen, al kunnen consumenten die minder e-nummers willen beter kiezen voor verse, onbewerkte producten.'

Zout en vet

Bedrijven kunnen e-nummers door zouten en verzadigde vetten vervangen, maar volgens Van der Vossen zijn dat veel ongezondere smaakmakers dan sommige e-nummers. Het Voedingscentrum raadt consumenten daarom aan eerder te kijken naar zout- en vetgehalte van het product dan naar de e-nummers.

Honig vervangt de e-nummers in zijn producten niet door zout en vet. De nieuwe recepten zullen zelfs 13 procent minder zout bevatten. Ook verdwijnt het palmvet uit de producten. In 2014 heeft de voedingssector het ministerie van Volksgezondheid beloofd minder zout en verzadigde vetten aan hun producten toe te voegen. Vanwege de receptuurwijziging verhoogt Honig de adviesprijs van zijn producten met gemiddeld 4 eurocent.

Meer over