Hongeren in het zicht van Burger King

Zo'n 120 leden van de FNV Horecabond legden maandag onder het motto 'niemand erin en niemand eruit' zes horecabedrijven lam. Inzet van de acties is meer loon voor meer werknemers...

Van onze verslaggeefster Yvonne Doorduyn

'Ontzettend boos, dat ben ik. Ik heb honger en ik wil gewoon wat eten.' Elly staat bij de ingang van de Burger King in het brugrestaurant boven de A4 bij Schiphol. Een groot spandoek met leuzen over hogere lonen ontneemt haar de toegang tot het hamburgerrestaurant. 'Prima dat ze werkgevers willen aanpakken, maar laat mij er even buiten.'

De Burger King in de Haarlemmermeer was maandag een van de zes horecagelegenheden die bezoek kregen van zo'n 120 actievoerende leden van de FNV Horecabond. Onder het motto 'niemand erin en niemand eruit' werden de restaurants volledig lam gelegd. Ook het autoloket van de Burger King moest het ontgelden.'We willen gewoon geld erbij', verklaart Jan Willem Kaatman, receptionist bij Hotel Intel in Zutphen. 'De prijzen gaan fors omhoog, maar wij krijgen er niks bij.'

De onderhandelingen over de nieuwe horeca-CAO liggen al sinds half juni stil. Sinds 1 juli is er geen CAO meer. Conflictpunt is niet zozeer de mate van loonsverhoging alswel de vraag op wie de loonsverhoging van toepassing is. Volgens werkgeversvereniging Koninklijk Horeca Nederland (KHN) geldt de loonsverhoging alleen voor de werknemers die tegen CAO-loon werken. De medewerkers die meer verdienen dan het CAO-loon - volgens FNV zo'n tweederde van de werknemers - zouden hun loonsverhoging in onderling overleg met hun werkgever moeten regelen.

Lucas Rombouts, bedrijfsleider van de Burger King in de Haarlemmermeer, kan de actie niet waarderen. 'Laat ze naar het hoofdkantoor gaan. Ik kan toch niets aan die CAO doen? Ik vind het sneu dat ze zomaar een vestiging uitpikken. Ik ben ook werknemer. Míjn bonus gaat eraan door deze actie.' Hoeveel omzet het filiaal door de actie misloopt, is niet bekend.

Als blijkt dat de actievoerders de klanten niet koste wat kost binnen willen houden, kunnen de pakweg twintig aanwezige gasten er wel om lachen. ' Ik heb om kwart voor drie een afspraak in Moerdijk. Het lijkt me niet dat ze me mijn vrijheid zomaar kunnen ontnemen', zegt Rob Godefroy.

Een aantal van de gasten komt spontaan in beweging op de dreun en de fluitserenade die de actievoerders ten gehore brengen. 'Als ik er geen last van heb, dan mag van mij iedereen proberen te bereiken wat hij wil', zegt Gerard van Rietbergen, etend van een Sundae-ijsje.

Naast de Burger King bezochten de actievoerders brugrestaurant Van der Valk in de Haarlemmermeer en de McDonald's, het AC Restaurant, de Pannenkoekenboerderij en het Ibis Hotel in Leiderdorp. Geen van de zes bedrijven tekende de aangeboden 'nood-CAO'. De FNV Horecabond, met 28 duizend leden de grootste , wil met individuele bedrijven een CAO sluiten zolang de overkoepelende CAO niet rond is. De bond stelt een loonsverhoging voor van 3,5 procent tussen 1 juli en 1 april. Hotel Des Indes in Den Haag en restaurant De Librije in Zwolle gingen al akkoord.

Koninklijk Horeca Nederland vindt de acties ongehoord. 'We hebben afspraken om op 14 november verder te onderhandelen. Dan ga je nu toch niet actie voeren? Het schaadt het vertrouwen', meent Dirk Vreugdenhil, onderhandelaar van KHN. FNV Horecabond laat weten voor de komende weken nog meer acties in petto te hebben. CNV en De Unie doen niet mee met de acties.

Meer over