NIEUWSVOEDSEL

Honderden producten met sesamzaad uit het schap wegens gevaarlijke stof

Supermarkten halen met onmiddellijke ingang honderden producten uit de schapen waarin sesamzaad is verwerkt. Dit gebeurt in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) die in een aantal partijen van drie Indiase producenten de stof ethyleenoxide aantrof. Dit desinfecteermiddel mag is in Europa verboden in levensmiddelen.

Consumenten wordt aangeraden de honderden producten waar sesamzaad in is verwerkt, weg te gooien of terug te brengen. Beeld
Consumenten wordt aangeraden de honderden producten waar sesamzaad in is verwerkt, weg te gooien of terug te brengen.

Volgens de NVWA is geen direct gevaar voor de volksgezondheid, maar kan het langere tijd consumeren van grote hoeveelheden mogelijk wel schadelijke effecten hebben. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt dat niet alleen producten met sesamzaad worden verwijderd, maar ook producten waarin mogelijk sesamzaad is verwerkt. ‘Veiligheid voor alles', aldus een woordvoerder van CBL tegen persbureau ANP. Producten waarvan zeker is dat ze van een andere fabrikant komen, blijven in de handel.

De supermarkten werken aan een lijst van producten waarin het bewuste sesamzaad mogelijk is verwerkt. Consumenten wordt aangeraden die producten weg te gooien of terug te brengen naar de winkel. Sesam wordt in honderden levensmiddelen verwerkt, zoals in brood en crackers, bepaalde salades en oosterse producten.

Ook in andere EU-landen halen supermarkten producten met sesam uit de handel. De verontreinigde partijen zijn geïmporteerd in België en vervolgens naar 24 andere landen gegaan, meldt de NVWA. Bedrijven die sesamzaad uit India hebben verwerkt, moeten daarom nagaan of er resten van ethyleenoxide in zitten.

Meer over