‘Hollands erfgoed’ HEMA staat te koop

De winkelketen HEMA wordt verkocht. De verkoop moet voor de zomer zijn afgerond, zegt bestuursvoorzitter Ronald van Zetten...

Eigenaar Maxeda wil de 80-jarige HEMA verkopen omdat het bedrijf zijn middelen wil richten op de resterende winkelketens, te weten Bijenkorf, V & D en de bouwmarkt Praxis.

De HEMA is er klaar voor om buiten Maxeda verder te gaan, zegt Maxeda-baas Tony DeNunzio. ‘Het bedrijf is erg succesvol en presteert beter dan zijn oorspronkelijke plan.’

De topman wil niet zeggen welk bedrag hij vraagt voor de typisch Nederlandse winkelketen. ‘Een faire prijs voor de juiste eigenaar’, zegt hij. Volgens Ronald van Zetten hoeft de hoogste prijs ‘niet altijd de beste’ te zijn.

De HEMA is de enige winkelketen ter wereld die uitsluitend eigen merken voert. Het bedrijf begon tachtig jaar geleden in Amsterdam als goedkope winkel en groeide uit tot een trendy feelgood-keten. ‘Het geheim van de HEMA is dat je er vrolijk uitkomt’, zei directeur Van Zetten vorig jaar oktober tegen De Volkskrant.

Eigenaar Maxeda, voorheen Vendex KBB, werd in 2004 van de beurs gehaald door een groep private investeerders. Een deel van de ketens werd van de hand gedaan, evenals het vastgoed. Hiermee verdiende Maxeda een groot deel van de koopprijs terug.

Het maakt HEMA-topman Van Zetten niet uit of de nieuwe eigenaar een strategische dan wel een financiële partner is. ‘De nieuwe eigenaar moet wel vol ambitie zitten en onze aanpak onderschrijven’, zegt hij.

Ook zou het mooi zijn als de nieuwe baas rekening houdt met het Nederlandse karakter van de HEMA, stelt hij. ‘Het is toch Hollands erfgoed.’

De HEMA-baas zegt te hebben aangetoond dat HEMA een ijzersterk merk is dat ook in economisch mindere tijden goed boert. De omzet van het bedrijf is de afgelopen jaren met 6 procent gegroeid tot 1,3 miljard euro. De winst nam met 37 procent toe.

Op de markt zou de HEMA goed zijn voor een bedrag van 1 miljard euro.

De HEMA gaat een veelbelovende toekomst tegemoet buiten Maxeda, zegt Van Zetten. Dit jaar komen er zestig winkels bij, waarvan veertig in Nederland.

De komende jaren wil de Hema vooral in het buitenland uitbreiden. Naast Nederland zit het bedrijf ook in België, Duitsland en Luxemburg.

De banken ABN Amro en Citygroup begeleiden de verkoop. Een beursgang van de HEMA is door Maxeda onderzocht, maar een gewone verkoop is voor zowel HEMA als Maxeda de beste oplossing, aldus DeNunzio.

Meer over