Hogere opening op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is maandag hoger geopend, voortbordurend op de fors hogere koersen in Azië en het positieve sentiment van vorige week. Beleggers kijken met vertrouwen naar de grote hoeveelheid kwartaalcijfers die deze week naar buiten komt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een half uur na opening een winst van 2,46 punten (0,9 procent) op 268,86 punten. De MidKap-index voor het middensegment steeg 2,53 punten (0,7 procent) tot 375,46 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tussen de 0,8 en 1,3 procent.

Er staan deze week veel bedrijfscijfers op agenda. In de Verenigde Staten draait het om onder meer Texas Instruments, AMD, Caterpillar, DuPont, Merck, Pfizer, Boeing en Coca-Cola. In Amsterdam publiceren onder meer TomTom, Accell, KPN en USG resultaten.

Kwartaalcijfers banken

Vorige week kwamen al de grote Amerikaanse banken Bank of America en Citigroup, Philips, Google, IBM, Intel en General Electric met kwartaalcijfers. Die vielen doorgaans beter uit dan analisten hadden verwacht.

,,Deze week zal meer duidelijkheid geven of het ergste van de recessie achter de rug is of dat het herstel nog op zich laat wachten'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

TenCate

Het MidKap-fonds TenCate verloor maandagochtend 7,5 procent. Het textielbedrijf gaf vrijdag in een tussentijds handelsbericht aan dat de winst en omzet in het tweede kwartaal zijn gedaald. Daarop kreeg het fonds een afwaardering van zakenbank Petercam.

Toeleverancier aan de chipindustrie ASMI maakte maandag bekend een eerder aangekondigde reorganisatie sneller te gaan uitvoeren. Daarnaast worden de kosten van de reorganisatie opgevoerd van 25-30 miljoen tot 60-70 miljoen euro. Ook moet het bedrijf extra afschrijven. Het aandeel steeg 1,4 procent.

Hogere olieprijs

De oliegerelateerde fondsen profiteerden van een hogere olieprijs. De prijs van een vat ruwe olie steeg maandag met 1,2 procent tot ruim 64 dollar. Shell steeg 0,8 procent en de toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore won 1,9 procent. Het Britse oliebedrijf BP klom 0,7 procent en Total won 0,9 procent in Parijs.

De euro noteerde maandagochtend op 1,4185 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt nog op 1,4115 dollar.

Meer over