Hoge Raad handhaaft veroordeling Van den Nieuwenhuijzen om Rotterdams Havenschandaal

De veroordeling van Joep van den Nieuwenhuijzen voor zijn aandeel in het Rotterdamse Havenschandaal blijft in stand.

Jeroen van Wensen
Joep van den Nieuwenhuijzen Beeld anp
Joep van den NieuwenhuijzenBeeld anp

Zowel het Openbaar Ministerie als Van den Nieuwenhuijzen tekende cassatie aan tegen de uitspraak van het Haagse gerechtshof van juni 2015. Maar de klachten van beide partijen zijn dinsdag door de Hoge Raad verworpen. De Haagse rechter legde Van den Nieuwenhuijzen in 2015 een boete op van 150 duizend euro. Daarnaast werd Van den Nieuwenhuyzen veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan 285 dagen voorwaardelijk. De straf heeft Van den Nieuwenhuyzen in voorarrest uitgezeten.

Begin deze eeuw kocht Van den Nieuwenhuijzen de Rotterdamse havendirecteur Willem Scholten om, door grote bedragen over te maken op diens Zwitserse bankrekening. In ruil daarvoor ging Scholten zijn boekje te buiten door garanties te regelen voor scheepswerf RDM, een bedrijf van Van den Nieuwenhuijzen. De Rotterdamse haven - en daarmee de gemeente Rotterdam - stond garant stond voor tientallen miljoenen euro's krediet die banken verstrekten aan RDM op basis van die garanties.

In 2004 kwam RDM in de financiële problemen en riepen banken de garanties in. Pas toen bemerkte de gemeente Rotterdam de malversaties van Scholten. Daarop volgden tal van rechtszaken waarin iedereen elkaar aansprakelijk stelde voor de bankgaranties die niet gesteld hadden mogen worden: de banken de gemeente, de gemeente Van den Nieuwenhuijzen en zo voorts.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw verwierf Van den Nieuwenhuijzen naam en faam als bedrijvendokter. Onder zijn Begemann Groep vielen meer dan honderd dochterondernemingen, waaronder Tulip Computers. Op de top werkten er zevenduizend mensen en het concern was meer dan een miljard gulden waard. In 2005 ging dat definitief ter ziele.

Zijn goede naam verspeelde Van den Nieuwenhuijzen met de beursgang van de automatiseerder HCS in 1991. Boze tongen betichtten hem van voorkennis, iets dat nooit bewezen is. Scholten en het OM kwamen tot een schikking in het Havenschandaal.

Meer over