Hofbräu Oktoberfest in Nederland? Geen sprake van

De Nederlandse organisator van Duitse bierfeesten, Oktoberfest Niederlande, is in aanvaring gekomen met de Beierse bierbrouwer Hofbräu München over het gebruik van de naam 'Hofbräu'. De Nederlanders wekten op hun website en Facebook-pagina de indruk dat Hofbräu München in Nederland bierfeesten organiseert, terwijl dat niet zo is. Op de Nederlandse oktoberfeesten wordt wel bier van Hofbräu geschonken, maar verder heeft de Duitse bierproducent niets met de Nederlandse evenementen te maken.

Pim Pauwels
null Beeld
Beeld

Hofbräu is een van de bieren die in september en oktober tijdens het beroemde bierfestival in München worden geschonken. Oktoberfest Niederlande wil met feesten in Nederland het Beierse Oktoberfest nabootsen. Eind oktober en begin november worden daarom in Den Haag en Groningen grote feesttenten opgezet, waar liefhebbers van gerstenat zich even in de Duitse bierhemel kunnen wanen.

Dinsdag meldde RTV Noord-Holland dat de organisatie de naam Hofbräu Netherlands op de website gebruikte, terwijl de bierbrouwerij helemaal geen vestiging in Nederland heeft. Bovendien stond op de website van Oktoberfest Niederlande dat het festival 'het officiële Hofbräu München Oktoberfest, maar dan in Nederland' was. Dat klopt ook niet, want de Duitse biermaker levert alleen bier en organiseert geen feesten.

De website is inmiddels op aandringen van Hofbräu München aangepast. Toch schermt de Nederlandse evenementenorganisatie op de webpagina's nog steeds met de naam en het logo van de bierfabrikant, maar dat is volgens Stefan Hempl, de woordvoerder van Hofbräu München, geen probleem.

'Het ging ons erom dat het net leek alsof wij Oktoberfest Niederlande hadden georganiseerd, terwijl daar alleen ons bier wordt geschonken', zegt hij. Nu de website van de evenementenorganisatie die indruk niet meer wekt, is de zaak wat de Duitsers betreft afgedaan.

Het conflict met Hofbräu is niet de eerste tegenslag voor Oktoberfest Niederlande. Het bierfestival dat op 10, 11 en 12 november op het Stadsblokkenterrein in Arnhem zou worden gehouden, gaat namelijk niet door. Locoburgemeester Gerrie Elfrink heeft geen vergunning afgegeven, omdat hij 'er onvoldoende op vertrouwt dat de openbare orde gehandhaafd kan worden tijdens de festiviteiten'.

Dominique Florian, woordvoerder en organisator van Oktoberfest Niederlande, gaat de beslissing aanvechten. 'We denken een sterke zaak te hebben. Het is raar dat onze feesten in Den Haag en Groningen wel mogen doorgaan, terwijl de veiligheidseisen daar strenger zijn.' Als het beroep geen succes heeft, zullen de mensen die al een kaartje hebben gekocht het aankoopbedrag terugkrijgen, stelt Florian.

Een van de mensen achter de organisatie is Dennis Poland. Hij organiseerde vorig jaar al een oktoberfeest in Alkmaar, maar dat liep niet goed af. Het feest werd ingekort van drie dagen naar één dag en ook de service liet te wensen over. Veel bezoekers eisen nog altijd hun geld terug. Florian zegt nu dat zulke fouten tijdens de oktoberfeesten van dit jaar niet zullen voorkomen.

Meer over