geldvraagReinout van der Heijden

Hoe zit het met de btw bij tweedehands spullen?

Mensen kijken naar tweedehands producten op straat. Beeld AFP
Mensen kijken naar tweedehands producten op straat.Beeld AFP

Ik verkoop mijn gebruikte kleding via een winkel. De uitbater verkoopt het en geeft mij de helft van de opbrengst. Daar gaat nog 10,5 procent van af, de helft van de btw. Klopt dat wel?

Een particulier hoeft bij de verkoop van tweedehands goederen geen btw te rekenen, omdat hij niet btw-plichtig is. Een ondernemer moet wel btw in rekening brengen. Hij rekent de btw echter niet over de hele verkoopprijs, maar alleen over de winst die hij maakt. Het is belasting over de ‘toegevoegde waarde’. Vandaar btw.

Hoe werkt dat in uw geval? U komt met een stapeltje tweedehands kleren bij een handelaar. Hij schat de verkoopprijs op 200 euro. Over zijn eigen winst moet deze verkoper 21 procent btw rekenen. Dat kan hij niet in zijn eigen zak steken, maar moet hij aan de Belastingdienst geven. Dat heet met een mooi woord ‘afdragen’. Dat uw kleren ook afdragertjes zijn, is toeval.

Als de uitbater u de helft van de opbrengst beloofd heeft, verwacht u wellicht 100 euro. Maar dan maakt u meer winst dan hij en dat was blijkbaar niet zijn bedoeling. Hij wil de netto-opbrengst met u delen. U krijgt dan allebei 90,50 euro en de verkoper rekent 21 procent btw over zijn deel. Dat is 19 euro. De verkoopprijs is dan precies 200 euro.

Let erop dat de verkoper geen 10,5 procent inhoudt van de helft van de verkoopprijs. Dan geeft hij u 89,50 euro en dat is één euro te weinig.

Dit voorbeeld laat goed zien dat het voordeliger is om uw gebruikte spullen zelf te verkopen via Marktplaats of Bol.com. U betaalt minder voor bemiddeling en vaak ook geen btw en inkomstenbelasting.

De Belastingdienst maakt een onderscheid tussen burgers die af en toe iets verkopen en belastbare nevenactiviteiten. U betaalt inkomstenbelasting als u deelneemt aan het economische verkeer met een realistische bedoeling om winst te maken. Uw inkomen is belastingvrij als u in de familiesfeer iets doet en als u alleen de kosten vergoed krijgt.

Heeft u een auto die u incidenteel via Snappcar verhuurt, dan hoeft u dat ook niet op te geven bij de aangifte. Maar dit is wel een grijs gebied. Zie voor meer toelichting op Belastingdienst.nl, zoekwoord ‘interneteconomie’. Reken er maar op dat de Belastingdienst contact onderhoudt met al die internetplatforms. In ieder geval met Marktplaats heeft de fiscus een overeenkomst over het uitwisselen van informatie.

Bij woningverhuur via Airbnb of Wimdu moet u 70 procent van de opbrengsten opgeven als inkomen. De rechtbank Noord-Holland heeft vastgesteld dat volgens de wet inkomsten uit tijdelijke verhuur alleen belastbaar zijn als u de hele woning verhuurt. Tijdelijke verhuur van een deel van de woning is dan dus onbelast. De Belastingdienst is het daar niet mee eens. En zolang de Hoge Raad zich er niet over uitspreekt, houdt de fiscus vast aan zijn standpunt.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over