GeldvraagReinout van der Heijden

Hoe maak ik snel een testament?

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Na mijn eerdere huwelijk woon ik ongehuwd samen zonder samenlevingscontract. Moet ik nu iets regelen voor mijn partner, mocht ik corona krijgen en overlijden?

Veel mensen besluiten na een tijdje hun relatie vast te leggen, omdat ze samen een huis kopen of omdat er kinderen komen, bijvoorbeeld. Maar evengoed gebeurt dit vaak niet. Zeker als een eerder huwelijk verkeerd afliep. Je stoot je liever niet twee keer aan dezelfde steen.

En dan zijn opeens de kinderen uit de vorige of huidige relatie volwassen. Het wordt steeds ingewikkelder om de zaken goed te regelen.

Wat moet u doen? Misschien zegt u: ik wil niet dat mijn man de hele erfenis opmaakt, zodat de kinderen niets krijgen. Als u niets regelt, dreigt het andere uiterste: hij krijgt niets. Na een half jaar kunnen de kinderen hem zelfs het huis uit zetten.

Testament opstellen

De oplossing is een testament opstellen. Daarin kunt u manlief aanwijzen als erfgenaam, naast de kinderen die dat automatisch al zijn. Voor een standaardtestament kunt u voor ruim 200 euro terecht bij notarisservice.hema.nl en nunotariaat.nl. U kunt bij die testamenten kiezen voor een opvullegaat, zodat de kinderen minder erven en geen erfbelasting betalen. Handig als de erfenis alleen uit de woning bestaat en er na de begrafenis geen geld overblijft om af te rekenen met de fiscus. Dan vertrouwt u de erfenis wel bijna helemaal toe aan uw partner.

Met een testament bespaart u erfbelasting. Uw partner kan als erfgenaam profiteren van een vrijstelling van erfbelasting van 660 duizend euro. De Belastingdienst erkent iemand als partner als hij minstens vijf jaar met u samenwoont en op hetzelfde adres staat ingeschreven. Kinderen hebben een vrijstelling van 21 duizend euro. Voor wat hier bovenop komt betalen zij 10 tot 20 procent erfbelasting.

Overweeg ook een samenlevingscontract. Uw partner krijgt dan al een vrijstelling van 660 duizend euro na zes maanden samenwonen. Een samenlevingscontract is vaak ook nodig om uw partner aan te melden bij uw pensioenfonds. Met een verblijvingsbeding in het samenlevingscontract kunt u de partner na uw overlijden de beschikking over het huis geven. De woning moet dan wel voor uw overlijden gezamenlijk eigendom zijn.

Skypehandtekening

Begin snel. Het kost weken om een testament op te stellen en een afspraak voor ondertekening te maken met de notaris. Wie al besmet is met corona, heeft een probleem. Het is wettelijk verplicht om in het bijzijn van de notaris uw handtekening te zetten. Wie besmet is, kan geen notaris vinden. De Vereniging van Estate Planners in het Notariaat (EPN) pleit daarom vanwege corona voor een noodwet die een ‘handtekening zetten’ via Skype mogelijk maakt. Zo’n Skypetestament is nu niet geldig.

En zet eventueel wantrouwen tegenover de partner opzij. Een simpele oplossing is beter dan u verliezen in onmogelijke constructies om over uw graf heen te regeren.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over