GeldvraagReinout van der Heijden

Hoe deel ik de bankzaken met mijn partner?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Mijn huwelijkspartner en ik hebben twee en/of-rekeningen bij ING, allebei met één bankpas. Een voor de vaste en de andere voor de lopende uitgaven. Sinds 1 oktober betalen wij voor beide rekeningen 13 euro meer, ook al nemen we geen tweede bankpas erbij. Is dat niet oneerlijk? Wat kunnen we doen?

Vanuit de klant bezien is iedere prijsverhoging oneerlijk, zeker als er geen nieuwe dienst tegenover staat. Maar ja: u kunt op het eerste gezicht weinig doen. Er bestaan geen bankverkiezingen, dus u kunt niet de volgende keer op een andere bank stemmen en zo op een democratische manier uiting geven aan uw onvrede.

U kunt overstappen naar een andere bank. Bij ABN Amro en Rabobank kunt u twee en/of-rekeningen nemen met elk één betaalpas. Overstappen is even wat werk, maar banken hebben een overstapservice. Het is ook goed voor het inzicht in uw financiële verplichtingen. Het vergroot de betrokkenheid van u beiden. Vaak is één actiever en de ander minder zelfredzaam.

Een minder rigoureuze optie is ‘en/of’ van de rekening te halen. U neemt gewoon allebei een eigen rekening met een eigen betaalpas. U verdeelt de taken: via uw rekening doet u de vaste lasten en uw partner gebruikt zijn/haar rekening voor de dagelijkse uitgaven. Betaalt u iets via de verkeerde rekening, dan stuurt u de ander gewoon een tikkie voor dat bedrag. En vice versa.

U mag de inloggegevens van uw eigen rekening officieel niet met uw partner delen. Maar af en toe samen de rekeningen doornemen, kan natuurlijk wel. En u kunt ook maandelijks papieren afschriften laten toesturen, zodat u optimaal inzicht in beide rekeningen heeft. Dat is nog altijd goedkoper dan twee en/of-rekeningen van ING-nieuwe-stijl.

U kunt ook op een andere manier het roer omgooien. Schaf een van de twee en/of-rekeningen gewoon af. Het is onnodig om twee rekeningen te hebben waarop ieder zijn eigen inkomen ontvangt. Of een rekening voor de vaste lasten en een voor lopende uitgaven. Voor een getrouwd stel zijn inkomsten en uitgaven toch gemeenschappelijk, ook als het op een privérekening staat. U kunt het aanhouden van een eigen potje beter regelen via aparte spaarrekeningen.

Er is nog een betere oplossing. Maak meer werk van uw bankzaken en ga een digitaal huishoudboekje bijhouden. Dat kan bijvoorbeeld via de app Grip waar rekeningen van verschillende banken in opgenomen kunnen worden. De bronzen versie van mijngeldzaken.nl voor één bankrekening is gratis. De koperen versie (kost ongeveer 30 euro per jaar) is een completer huishoudboekje, geschikt voor budgetteren en plannen. Beide versies hebben sinds deze zomer een directe koppeling met alle banken, zodat de gegevens automatisch worden gelezen en naar verluidt voor 90 procent worden gecategoriseerd.

Zo kunt u de ergernis over de tariefverhoging van ING aangrijpen om uw zaken beter te gaan regelen. Hoe beter u het regelt, des te leuker het is om het samen te doen.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids. Zelf een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over