GeldvraagDuurzaam verbouwen

Hoe betalen we een duurzame verbouwing?

Ons hypotheekvrije woning uit 1978 is toe aan verbetering. We willen de verbouwing combineren met energiebesparende maatregelen. Hoe pakken we dat aan en hoe financieren we het?

Het plaatsen van 10 zonnepanelen op een dak van een rijtjeshuis in Drachten Beeld
Het plaatsen van 10 zonnepanelen op een dak van een rijtjeshuis in Drachten

De beste manier om de zoektocht te beginnen, is uw woninggegevens in te vullen op de website verbeterjehuis.nl. Dan kunt u een indruk krijgen van de mogelijkheden en de kosten. Wie de kosten voor de verbouwing heeft vastgesteld, kan door naar de energiesubsidiewijzer. Daar is per gemeente een overzicht te vinden van diverse leningen en subsidies.

Het is makkelijk verdwalen op een website met een overzicht van alle mogelijkheden. Iedereen die in de feestdagen bezig is geweest met het vergelijken van zorgverzekeringen, herkent dat. Bij duurzame verbouwingen is moeilijkheidsgraad mogelijk nog groter. Immers, iedere optie heeft zijn beperkingen en regels.

Er zijn om te beginnen verschillende soorten leningen. Die zijn grofweg onder te verdelen in leningen tot 25 duizend euro en daarboven. Voor leningen tot 25 duizend euro betaalt u vaak geen of lage kosten. Heeft u meer dan dat nodig, dan bent u beter uit met een hypotheek. Daarvoor betaalt u wel kosten voor bemiddeling en advies, maar de maandlasten zijn desondanks vaak lager dan bij een kleinere lening. Dat komt omdat bij een hypotheek de aflossing over een langere periode uitgesmeerd kan worden.

Het Nationale Energiebespaarfonds (energiebespaarlening.nl), commerciële leningen via Freo of Greenloans en gemeentelijke duurzaamheidsleningen (svn.nl) zijn zonder kosten of tegen een lage vergoeding af te sluiten. Meestal moet u deze leningen in tien tot vijftien jaar aflossen, waardoor de maandlasten hoog zijn. U kunt tegen extra beperkingen aanlopen. De lening kent een limiet, vaak van 25 duizend euro of lager. De verbouwing moet soms door een professioneel bedrijf worden uitgevoerd. Of de aanvrager mag niet ouder zijn dan 70 jaar.

Wie niet met die beperkingen te maken wil krijgen, kan beter bij de bank aankloppen voor een hypotheek. Sommige banken geven korting op de hypotheekrente bij duurzame verbouwingen. Korting op de hypotheek betekent niet per se dat de rente lager is dan bij andere aanbieders. U krijgt een goede indruk van wat u kunt lenen tegen welke rente via de consumentenbond. U heeft het voordeel dat u geen hypotheek meer heeft, dus u zit niet vast aan een bepaalde bank.

Bij alle leningen wordt gekeken naar uw inkomen en vanaf 57 jaar ook naar uw pensioen. Het kan tegenvallen hoeveel u mag lenen, vooral als u al andere leningen heeft. De volgende stap is keuzes maken, offertes aanvragen en nagaan of er subsidie te krijgen is. Tot eind 2020 geldt de landelijke subsidieregeling energiebesparing eigen huis (SEEH). Meer hierover staat op de website van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland. Kort samengevat: voorwaarde is dat er minstens twee maatregelen worden uitgevoerd. De subsidie wordt pas achteraf toegekend en uitgekeerd. En zonnepanelen vallen niet onder deze regeling.

Kijk ter aanvulling ook naar lokale subsidies. Sommige gemeenten geven subsidie voor het vervangen van asbestdaken door een geïsoleerd dak met zonnepanelen. Energiezuinige woningverbetering is zeer lucratief en minder riskant dan beleggen. Het verhoogt ook de waarde en verkoopbaarheid van uw woning. U heeft er wel wat doorzettingsvermogen voor nodig. Maar het jaar is nog jong.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids
Ook een vraag aan Reinout? Mail naar Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over