GeldvraagBoodschappen doen

Hoe bespaar ik op de dagelijkse boodschappen?

Jumbo Foodmarkt in Leidsche Rijn. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Jumbo Foodmarkt in Leidsche Rijn.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Volgens het Nibud ga ik er dit jaar in inkomen op vooruit. Wat heb ik aan zulke informatie? Geef mij liever tips hoe ik kan besparen op de dagelijkse boodschappen.

Winkelen met een boodschappenlijstje is de beste manier om de dagelijkse uitgaven te beperken. Wie dat doet, gooit volgens het Voedingscentrum per jaar ongeveer 9 kilo voedsel minder weg. Het is een bekende tip, maar toch winkelen veel mensen zonder lijstje.

Mensen schamen zich ervoor om met een lijstje te winkelen, schrijft journalist Teun van der Keuken in zijn Supermarktsurvivalgids. Zijn tip: maak het lijstje thuis en fotografeer het met je smartphone. Ook van recepten kun je zo een foto maken. Niemand kijkt je raar aan als je tijdens het winkelen op je telefoon kijkt.

Fiets niet naar een andere supermarkt voor een tijdelijke aanbieding. Uit onderzoek van de universiteit Tilburg blijkt dat je zo juist méér geld uitgeeft. De belangrijkste reden is dat je meer tijd doorbrengt in de winkel en daardoor meer koopt. Onderzoek van de Britse universiteit van Bath toont aan dat mensen meer uitgeven als zij tijdens het winkelen appen of twitteren. Hoe korter en doelgerichter je winkelt, hoe beter.

Koop alleen aanbiedingen van producten die je toch al van plan was te kopen. Vermijd aanbiedingen van ongezonde producten, zoals chips, drop of gebak. Koop dat alleen bij gelegenheden, zoals een feestje of als er bezoek komt.

Koop een verspakket bij de supermarkt. Daar zit alles in wat je voor het bereiden van een maaltijd nodig hebt. Onderzoek van de Consumentenbond toonde aan dat die pakketten goedkoper zijn dan de ingrediënten los kopen. Af en toe vegetarisch eten is ook een goede tip. Bonen, soja en eieren zijn goedkoper dan vlees.

Het loont om in het weekend naar de markt te gaan om voor de hele week in te kopen. Groente en fruit zijn daar vaak goedkoper. Het dwingt je bovendien om de boodschappen te plannen, vooraf te bedenken wat je de komende week gaat eten en recepten te gebruiken.

Een andere manier om verspilling tegen te gaan, is te letten op houdbaarheid. Veel producten hoef je na het overschrijden van de houdbaarheidsdatum nog niet weg te gooien. Check voor het weggooien de bewaarwijzer van het Voedingscentrum. Zo leer je ook hoe lang je iets na opening in de koelkast kunt bewaren.

Let op bij 2 halen, 1 betalen en voordeelverpakkingen. De Consumentenbond ontdekte dat niet alles in grotere verpakkingen goedkoper is. Bij luiers, condooms en chips is een grotere verpakking soms duurder. Het kan verstandig zijn om juist geen voordeelverpakkingen te kopen. Hoe groter de verpakking of de voorraad thuis, hoe meer je consumeert. Als er geen bier of wijn in huis is en je hebt geen zin om het te halen, dan drink je thee. Je leert hierdoor bovendien beter om goede boodschappenlijstjes te maken.

Doorbreek de routine bij het winkelen. Neem geld op voor de hele week en betaal alles in de supermarkt contant. Als je dan na vijf dagen door je geld heen bent, ga je bewuster nadenken wat onnodig is en wat goedkoper kan.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de c. Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over