Historische dag voor New York Stock Exchange

De effectenbeurs van New York, New York Stock Exchange (NYSE), beleefde woensdag een historische dag. De onderneming kreeg een beursnotering, na 213 jaar in handen te zijn geweest van privé-bezitters....

ANP

John Thain, de bestuursvoorzitter van NYSE Group, zoals het gecombineerde bedrijf heet, luidde het nieuwe begin symbolisch in door de openingsbel op Wall Street te laten klinken. De nieuwe onderneming heeft een beurswaarde van meer dan 10 miljard dollar. Het aandeel NYSE Group klom kort na opening van Wall Street met bijna 6 procent tot 71 dollar.

Door de beursgang hoopt NYSE Group beter de concurrentie aan te gaan met rivalen zoals de Chicago Mercantile Exchange en de technologiebeurs Nasdaq. Vooral de Nasdaq neemt in toenemende mate de handel in aandelen van aan de NYSE genoteerde bedrijven over. In totaal hebben 2800 bedrijven een notering aan de NYSE, ‘s werelds grootste effectenbeurs. De NYSE staat ook bekend als de Big Board.

Een van de grootste veranderingen voor de NYSE zal de overstap naar de elektronische effectenhandel zijn, zoals nu al gebeurt bij bijvoorbeeld de Nasdaq, Deutsche Börse en de LSE. De handel op de NYSE gebeurt nog altijd via beurshandelaren en papiertjes. Dit is een traditie die teruggaat tot de oprichting van de NYSE in 1792 in het zogenoemde Buttonwood-verdrag, genoemd naar de boom op Wall Street waaronder de handelaren zaken deden.

NYSE Group houdt voorlopig een tweeledige bedrijfsvoering aan, waarbij zowel elektronisch via de schermenbeurs Archipelago kan worden gehandeld als via handelaren op de beursvloer. Deze manier van werken kan leiden tot een flinke daling van het aantal handelaren dat momenteel nog werkzaam is op de beursvloer van de Big Board. Later kan volledig worden overgestapt op de elektronische handel via de techniek van Archipelago.

De 1366 particuliere bezitters van de NYSE krijgen in ruil voor hun belang (zetel) ieder 5,45 miljoen dollar in contanten plus een pakket aandelen. Daarmee krijgen zij 70 procent van de in totaal 158 miljoen aandelen in handen.

Meer over