Hindenburg

De reizigers op het vliegveld van Lakehurst, New Jersey, worden ongeduldig als de Hindenburg, het luchtschip dat hen in een uur of zestig over de oceaan naar Frankfurt moet brengen, maar niet aan de horizon verschijnt....

De reis per zeppelin - slaapcabines met wastafel, gemeenschappelijke douche, promenadedek met panoramavensters, eetzalen, lounge met vleugel, rooksalon met uitkijkraam in de vloer - is zowel snel als comfortabel. Benedendeks bevindt zich een moderne keuken met elektrisch fornuis, ovens, koelkast en ijsmachine. In de eetzalen wordt gedekt met serviesgoed in blauw met goud, voorzien van het vignet van de Deutsche Zeppelin-Reederei.

Als pr-stunt en ter afsluiting van het seizoen had de rederij op 6 oktober 1936 nog een 'miljonairsvlucht' georganiseerd, een tochtje van tien uur boven New England, waaraan 72 van de rijkste Amerikanen deelnamen.

Hun lunch omvatte onder meer 'Indiase zwaluwnestjessoep', Rijnzalm en biefstuk met ganzenleversaus. De Carmensalade kwam uit het repertoire van Escoffier. In Het kookboek van de klassieke keuken instrueert hij: 'Blokjes rode paprika (eerst grilleren en ontvellen) en kippenborstvlees; à l'anglaise gekookte erwten en in water met zout gekookte mooie droge rijst. Aanmaken met olie en azijn; mosterd en gehakte dragon toevoegen.' (A l'anglaise: 'In water gaar koken, laten uitlekken, drogen en met klontje boter opdienen.')

Ook tijdens de overtochten is sprake van haute cuisine. Op de dinerkaart staan bijvoorbeeld reekoteletten Beauval. Escoffier: 'De koteletten braden en in een krans leggen, elk op een schijfje aardappel Berny. Op elke kotelet een gegrilleerde champignon plaatsen, voorzien van een rozet dikke Soubise uit een spuitzak met een gekarteld mondje. Afzonderlijk een crèmesaus met jenever en fijngestampte jeneverbessen erbij geven.'

Aardappel Berny: 'Aan 1 kilo mengsel voor aardappelkroketten toevoegen: 120 gram fijngehakte truffel; de massa verdelen in porties van 60 gram, elke portie in de vorm van een abrikoos in (. . .) geklopt ei dopen en door zeer fijn gesnipperde amandelen rollen. De bollen vijf tot zes minuten voor het opdienen in hete frituur bakken.'

Soubise is een puree van béchamelsaus en ui.

Op 6 mei 1937 wordt dat tijdperk in een oogwenk geschiedenis. De dagen van het zeppelinverkeer zijn geteld als de 245 meter lange en met 200 duizend kubieke meter waterstof gevulde Hindenburg, dertien uur vertraagd door storm, in een vuurbal verandert: 34 doden, tientallen gewonden. Een sinister metalen skelet blijft achter op de baan, zevenhonderd meter naast de landingstoren.

Adriaan de Boer

Meer over