HIM Furness richt zich op autohandel

Handelsonderneming HIM Furness gaat zich helemaal richten op haar activiteiten in de autobranche. Dat is het gevolg van de verkoop van de Europese distributiecentra van de groep aan logistieke dienstverlener Frans Maas....

De Europese distributiecentra die HIM Furness verkoopt aan Frans Maas, bevinden zich in de Benelux, Frankrijk en Engeland. Bovendien zijn er vertegenwoordigingen in de Verenigde Staten en Japan. De omzet van de centra is 85 miljoen gulden. Er werken vijfhonderd mensen. De transactie, die Frans Maas voldoet in contanten, zal voor 1 december haar beslag krijgen.

Het afstoten van de distributiecentra past in de strategie van HIM Furness zich helemaal te richten op zijn activiteiten in de autoverkoop. Deze bestaan nu uit dealernetwerken in Nederland, onder andere voor Daf vrachtauto's, Fiat en Hyundai bestelauto's en personenauto's van de merken Alfa Romeo, Fiat en Volvo.

De groep heeft 24 vestigingen. HIM Furness wil zijn dealernetwerk verder gaan uitbreiden, onder meer door het overnemen van bedrijven die goed aansluiten bij de huidige merken en regio's die de dealerbedrijven bestrijken.

FNV Bondgenoten staat niet te juichen bij de overname door Frans Maas. Loon en arbeidsvoorwaarden bij de distributiecentra zijn naar behoren geregeld, maar dat geldt zeker niet voor de vestigingen van Frans Maas, aldus bestuurder K. van Nimwegen.

De bond probeert al heel lang zonder resultaat om bij Frans Maas een marktconforme CAO toegepast te krijgen. Bovendien, zegt Van Nimwegen, heeft FNV Bondgenoten geen goede ervaringen met overnames door Frans Maas in het verleden. 'Wij hadden de transactie liever andersom gezien. Maar goed, elke gelegenheid kent zo z'n kansen en wij zullen ons best doen om deze te benutten', aldus Van Nimwegen.

Furness werd in 1996 overgenomen door Hollandia Industriële Maatschappij van de familie Lubbers, en wilde sindsdien onder de naam HIM Furness groot worden in haven, logistiek en dienstverlening. De (lucht)havenactiviteiten werden vorig en dit jaar al verlaten, nu ook de logistiek.

Meer over