Postuum

Hij maakte VolkerWessels groot: bouwondernemer en miljardair Dik Wessels (71) overleden

Dik Wessels, die dinsdagochtend op 71-jarige leeftijd is overleden, was niet alleen een grote bouwondernemer, maar ook een razendslimme dealmaker. Hij bracht het bouwbedrijf van zijn vader twee keer naar de beurs en verdiende honderden miljoenen met de verkoop van onder meer een internet- en een glasvezelbedrijf.

Dik Wessels in 2013 Beeld anp
Dik Wessels in 2013Beeld anp

Twee jaar geleden liep Dirk (roepnaam: Dik) Wessels zelf rond op een bouwplaats in Ede, bij de oplevering van een prefab-huis van zijn bouwbedrijf VolkerWessels. Hij bedacht het vernieuwende concept. De delen waren klaargemaakt in eigen fabriek, de assemblage vond plaats in één dag. En vervolgens kocht zijn eigen beleggingsmaatschappij de woningen op.

Vestzak broekzak. Typisch Wessels.

Als 16-jarige ging de voormalige pupil van de lagere technische school aan de slag bij het bouwbedrijfje van zijn vader Arend Wessels, in het Twentse Rijssen. Die zag al gauw de kwaliteiten van zijn zoon. Een geliefde anecdote van Wessels zelf ging over een aannemer die niet was gediend van de eigengereide adviezen van de toen 20-jarige Dik.

Bij de beursgang van VolkerWessels Beeld Euronext Amsterdam
Bij de beursgang van VolkerWesselsBeeld Euronext Amsterdam

Twentse tongval

Of de aannemer de klus niet af kon met één metselaar in plaats van twee, want ze konden op die plek toch maar alleen om de beurt aan de slag. 'Wie is hier de baas?!', wilde de aannemer weten van vader Wessels. Die dacht een ogenblik na en antwoordde: 'Jij bent de baas. Maar wat onze Dik zegt, moet gebeuren.'

Naar Wessels en zijn Twentse tongval werd inderdaad geluisterd. Hij stond bekend om zijn donderpreken. De muren van zijn kantoor in Rijssen waren met kurk bekleed om te voorkomen dat het hele gebouw kon meegenieten. Hij gaf toe: 'Als ik mijn stem verhef, dán dringt iets tot je door.' Maar hij leerde uiteindelijk ook mensen wat vriendelijker te bejegenen. 'Dat maakte indruk, waardoor onderhandelingen soepeler liepen.'

Hij vertelde het aan zakenblad Quote, waarvan hij enige tijd aandeelhouder was - een investering waarop hij overigens geld moest inleveren. Eerder dit jaar zei hij in het blad dat hij het ondernemen nog 'een poosje' wilde volhouden, wellicht tot zijn tachtigste. 'Ik moet wel het gevoel hebben een bijdrage te kunnen leveren, anders ben ik weg.'

Lees verder onder de afbeelding

null Beeld anp
Beeld anp
VolkerWessels werkt aan station Noord van de Amsterdamse Noord/Zuidlijn Beeld ANP
VolkerWessels werkt aan station Noord van de Amsterdamse Noord/ZuidlijnBeeld ANP

Natuurlijke ondernemer

Op de vraag hoe hij herinnerd wilde worden, antwoordde Wessels: 'Ik ben de natuurlijke ondernemer.' Dat hij zich daarbij niet beperkte tot de bouw, was voor hem niet erg bijzonder. 'De grondbeginselen van ondernemerschap zijn op elk bedrijf van toepassing.'

Zijn eerste succesformule was het koppelen van de aannemerij aan de aankoop van grond, een formule die zijn broer en compagnon Herman Wessels (1954-2007) had opgestoken in het westen van het land. Wie bouwt op eigen grond verdient immers dubbel. Een agressieve overnamestrategie deed de onderneming snel groeien. In 1990 volgde door een fusie met IBB Kondor een eerste notering aan de Amsterdamse effectenbeurs.

Tijdens de beurscrisis van 2003 haalde hij het bedrijf (inmiddels gefuseerd tot VolkerWessels) - voor een prikkie - 700 miljoen euro - van de beurs en werd weer de grootste aandeelhouder. Vier jaar later volgde weer een slim aandelenspel. Investeringsmaatschappij CVC kocht zich in en werd de baas. Op het dieptepunt van de economische crisis (VolkerWessels leed een jaarverlies van 123 miljoen euro) kocht Wessels dat belang weer terug - voor een bodemprijs.

Opnieuw een gouden deal, zo bleek in mei van dit jaar. De familie Wessels bracht het bedrijf opnieuw naar de beurs, op het moment dat de bouw de wind weer vol in de zeilen had. Met een omzet van 5,5 miljard euro in 2016 en 16 duizend werknemers werd VolkerWessels gewaardeerd op 1,8 miljard euro.

De verkoop van een eerste pluk aandelen leverde Reggeborgh, het investeringsfonds van de familie Wessels, direct al 600 miljoen euro op. De familie Wessels zal de meerderheid van de aandelen op termijn verkopen, zo werd aangekondigd, ter spreiding van het vermogen.

Als mega-ondernemer had Wessels toen al belangen in honderden andere bedrijven, van oliebedrijf Argos en Van Lanschot Bankiers tot afvalverwerker EVI. Een bedrijf in glasvezelnetwerken verkocht hij voor ruim 600 miljoen aan KPN. Het ingraven van de kabels werd natuurlijk gegund aan VolkerWessels - ook zo hield hij het geld in eigen zak.

WorldOnline

Roemrucht was zijn relatief bescheiden investering in internetprovider WorldOnline. Kort na de beursgang in 2000, op het toppunt van de internethype, verkocht hij zijn aandelen voor bijna een half miljard euro. Even later stortte de koers van het omstreden bedrijf in. De winst viel in ieder geval niet te verklaren door een overmatige interesse van Wessels in internet. E-mails las hij alleen als deze door zijn secretaresse waren uitgeprint.

Vorig jaar was Wessels nog de redder van het in financiële nood geraakte voetbalclub FC Twente. Hij pompte miljoenen in de 'trots van Twente' om de club uit Enschede te behouden voor de Eredivisie. Dat het voetbal een slangenkuil kan zijn, deerde de pragmatische Wessels niet. Net zo min als hij zwaar tilde aan de boete die het bedrijf krijgt voor het maken van verboden prijsafspraken in de bouw - onderdeel van de grote bouwfraude-affaire in het begin van deze eeuw. Tegen het FD zei hij: 'Er gebeurden allerlei gekke dingen in die voorbestedingen. Ik ben daar nooit bij geweest.'

De self-made miljardair werd twee weken geleden door Quote een vermogen toegedicht van 4 miljard euro, waarmee hij behoort tot de rijkste Nederlanders. Een van de geheimen van de avontuurlijke, maar scherp calculerende zakenman: 'Ik bereken altijd het verlies, niet de winst.'

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over