Hightech op de muur

HET NIEUWE BEHANG IS AAIBAAR, VOORZIEN VAN ENORME FOTOPRINTS, MAGNETISCH OF ZELFS LICHTGEVEND...

'Zeg gedag tegen je nieuwe huisgenoot!', staat uitnodigend op de website van de Duitse firma Single Tapete.

Neem bijvoorbeeld Adriaan. Spijkerjack, lekkere losse blouse. Hij is net even een plaatje aan het uitzoeken en kijkt je vrolijk aan vanuit zijn stoel. Adriaan is van fotobehang. Voor 224,25 staat hij op de muur in je zithoek.

Er is ook Adriaan die spaghetti en Sauerkraut eet ('Hij vindt alles lekker wat je kookt!'), en voor vrije mannen zijn er Priscilla, Christine en de gezellige Barbara, die op de bank ligt te lezen.

Fotobehang is al een tijdje terug van weggeweest. Maar wie dacht dat het bij een palmenstrandje bleef, zoals in de jaren zeventig, vergist zich. Liefhebbers kunnen zelfs een muurversiering van hun eigen foto's laten maken. En in de kindercollectie Wallpower van de Nederlandse behangimporteur Eijffinger zijn gigantische madelieven en stoere topgunstraaljagers op muurformaat te vinden.

Met alle technologische voortschrijding nemen ook de innovaties in behang toe. 'Er komen hier maandelijks een à twee series bij', zegt Jan Hombroek van verf- en behangspeciaalzaak De Ru in Amsterdam. 'De vraag blijft groeien, vooral naar het mooiere behang. We hebben nog steeds rolletjes van 15 euro, maar die verkopen we haast niet meer.'

Nieuw behang is duur, vanaf zo'n 50 euro per rol tot ongeveer 300 euro (meestal is een rol tien meter). Van het grafisch pin-up-fotobehang van de Nederlandse fotografe Rachel de Joode, tot Engelse en Aziatische retro-prints en exclusieve motieven van Ralph Lauren. En vele 'aanraakbare' behangetjes: peau de peche met perzik/suède-structuur, de kurkachtige Lounge Collection van Arte (vooral gewild in de horeca), imitatie (krokodillen-)leer of echt, flinterdun hout.

Een verklaring voor de groeiende vraag is eenvoudig, zegt Hombroek. 'Behangen is een stuk makkelijker geworden. Vroeger moesten mensen met een lijmtafel in de weer, en moest je rekening houden met krimpen van het papier. Nu is er smart paper, of vliesbehang. Je doet de lijm op de muur, plakt het behang erop en je kan het er weer afhalen als het scheef zit.'

Woonprogramma's op televisie helpen ook. Hombroek: 'Dan leg je een klant uitgebreid uit hoe het moet en dan zegt die: ''Maar Nico deed het anders op teevee!'''

Sinds vorig jaar is er ook magnetisch behang, van het Engelse Cole and Son. Deze Magscapes, die alleen per internet worden verkocht, bestaan uit flora of abstracte lijnpatronen met bijgeleverde magnetische figuurtjes. Leuk voor kinderen en handig om boodschappenlijstjes aan de muur te hangen. En voor de liefhebber van gekke snufjes is er Art Tec van Eijffinger, een behang waarachter lichtgevende strips verwerkt zijn (vanaf 49 per rol plus 279 voor de lichtset).

De technologie is definitief tot onze muren doorgedrongen. Het is slechts wachten op behang dat bestaat uit een hyperdun beeldscherm.

Wieteke van Zeil

Meer over