Het weerbarstige probleem van de klassieke chipsverpakking

De klassieke chipszak heeft zijn langste tijd gehad. De plastic verpakking met aluminium binnenlaag is niet recyclebaar en moet van het kabinet verdwijnen. De nieuwe chipszak moet zonder milieuschade kunnen worden verwerkt door de afvalbedrijven.

De klassieke chipsverpakking moet verdwijnen. Beeld RV
De klassieke chipsverpakking moet verdwijnen.Beeld RV

Een chipszak is een plastic verpakking met een 'opgedampt' laagje aluminium. Na consumptie van de chips belandt de zak vaak bij het plastic-afval. Ten onrechte, want in de sorteerinstallatie van de afvalverwerker worden de lege zakken Lay's, Croky en Doritos weer uit de plastic stroom gevist. Vervolgens gaan ze door naar de verbrandingsoven, afdeling restafval.

Een datum voor een verbod op de chipszak is er nog niet. Datzelfde geldt voor andere, vergelijkbare 'multilayer'-zakken voor bijvoorbeeld soep of wasmiddel. Het kabinet gaat de milieubelastende producten 'uitfaseren, zeker wanneer er inmiddels goede alternatieven bestaan'.

Dat alternatief is er volgens marktleider Pepsico, eigenaar van marktleider Lay's, nog niet. Het bedrijf doet volgens een woordvoerder 'wereldwijd onderzoek' naar alternatieven voor de aluminiumcoating. Daarbij wordt gezocht naar de 'juiste balans' tussen de houdbaarheid van de gefrituurde aardappelschijfjes en de duurzaamheid van de verpakking.

Al het afval moet in 2050 worden hergebruikt

Het kabinet wil dat Nederland in 2050 'circulair' is. Dan moet de economie volledig draaien op hergebruikte grondstoffen en moet al het afval worden verwerkt tot bruikbare materialen. Zo moeten het gebruik van grondstoffen en de uitstoot van CO2 worden verminderd.

Bij chipsbakker Hoeksche Hoeve in het Zuid-Hollandse 's-Gravendeel - het meeste duurzame chipsbedrijf van Nederland volgens duurzaamheidstester Rank-a-Brand - begrijpen ze best waarom de grote merken nog kiezen voor de probleemzak. Commercieel directeur Henk Scheele: 'Die laag houdt licht en zuurstof het beste tegen. En daardoor zijn de chips langer houdbaar. Licht en zuurstof doet het vet in de chips oxideren. Dat vindt niemand lekker.'

Bij het Hoeksche Waardse aardappelbedrijf kozen ze wel voor een 100 procent plastic zak. Scheele: 'Het begon ermee dat we een doorzichtige zak gewoon leuker vonden. En we gingen ook niet voor de langste houdbaarheidsdatum. We willen verse chips in de schappen. Later beseften we ook dat consumenten niet begrijpen dat een zak met aluminium niet thuishoort bij het plastic afval. Dat misverstand willen we niet op ons geweten hebben.'

Chipszakken zijn een lastig probleem, zegt Maarten Goorhuis van de Koninklijke Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement. 'Het is moeilijk om burgers duidelijk te maken dat de zak niet thuishoort bij het plastic-afval. Plastic is recyclebaar, een chipszak niet. De uitdaging is een goed alternatief te vinden. Er zijn nog geen zakken die voldoen aan de eisen van de fabrikanten. Je kunt zeggen dat de zakken chips dan maar minder lang houdbaar moeten zijn. Maar meer chips weggooien is vanuit de duurzaamheidsgedachte gezien het paard achter de wagen spannen.'

Meer over