Het kan altijd duurzamer

Gebroederlijk staan de blikjes tonijn in het schap naast elkaar. Merkwaardig: de een is 1,99 euro, de ander 1,37 euro. Ze zijn allebei van het merk Princes, even zwaar (185 gram) en hebben dezelfde inhoud (tonijn in water). Wie goed kijkt, ziet dat het duurdere blikje een extra, blauw logo heeft: 'Gecertificeerd duurzame visserij MSC'.

null Beeld anp
Beeld anp

Wat is het verschil?

De tonijn - volgens het Wereld Natuur Fonds 'de Ferrari onder de vissen', die wel 75 kilometer per uur kan zwemmen - wordt met uitsterven bedreigd. 'Binnenkort is tonijn net zo zeldzaam als de pandabeer of de Siberische tijger', claimt de ngo Sea First. Toch staan in de supermarkt de blikjes rijen dik en zijn deze goedkoper dan luxueus kattenvoer, dus zo zeldzaam kan tonijn ook weer niet zijn.

Niet alle tonijn is overbevist, leert de Viswijzer. Er zijn diverse soorten: van de zeer zeldzame blauwvintonijn tot de veel voorkomende albacore. Daarmee is nog niet alles gezegd. Van de albacore in de 'Stille Oceaan, noordelijk bestand' is er nog genoeg, maar de albacore uit de 'Stille Oceaan, zuidelijk bestand' absouut niet. Je moet het maar weten als je voor het schap je verantwoorde keuze wilt maken. En dan nog: op het etiket staat niets over noordelijke of zuidelijke bestanden, behalve iets vaags als 'Mauritius DVSSTF1'.

Princes tonijn Tonijnstukken in water
185 g, 1,37 euro
Minder strenge eisen
Princes tonijn Tonijnstukken in water 185 g. , 1,99 euro MSC-keurmerk

Tja.

Het MSC-logo, het strengste keurmerk voor duurzaam gevangen vis, biedt zekerheid. Het keurmerk voldoet aan de wetenschappelijk gefundeerde richtlijnen van de Wereldvoedselorganisatie (FAO), garandeert dat de visbestanden niet overbevist worden, er 'minimale effecten op het ecosysteem' zijn (nauwelijks tot geen bijvangst) en dat er op internationaal niveau wordt samengewerkt om overbevissing te voorkomen. Alle vis is traceerbaar en producenten die het keurmerk voeren, worden gecontroleerd. Het prijsverschil is onder meer het gevolg van de duurzame vangstmethoden, die minder efficiënt zijn en dus meer kosten.

Hoe zit het met dat andere blikje? Princes zegt daarvoor ook duurzaamheidseisen te hanteren, maar deze zijn een stuk minder streng. Zo moeten toeleveranciers 'wetten en regelgeving naleven' (zou raar zijn als dat niet zou zijn), is alle tonijn te traceren tot het schip waarmee het gevangen werd en worden 'veel' van hun toeleveranciers extern gecontroleerd.

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld

Vergelijk het met vlees: één Beter leven-ster is de standaard, drie sterren staat gelijk aan het eko-keurmerk.

Uiteindelijk wil Princes dat al zijn tonijn het MSC-keurmerk draagt. Maar stoppen met minder duurzame visserij gaat zomaar niet en daarom verkoopt het tonijn met én zonder MSC-keurmerk. Wie daarop niet wil wachten, betaalt een paar dubbeltjes meer en geniet nu al van volledig duurzaam gevangen tonijn.

Reageren? economie@volkskrant.nl

Meer over