Het geschil: moet Zilveren Kruis een schadevergoeding betalen aan Current Care vanwege fraudebeschuldiging?

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis dacht genoeg bewijs te hebben dat wijkverpleegorganisatie Current Care fraudeerde. Current Care stapte naar de rechter voor een rectificatie en schadevergoeding.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Waarover ging het geschil?

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis begon in 2017 te vermoeden dat wijkverpleegorganisatie Current Care fraudeerde met fictieve zorgrapportages. De verdenking rees onder meer nadat drie stagiairs van het ROC van Amsterdam in hun stageverslag hadden geschreven dat ze werkzaamheden moesten verzinnen en die moesten ondertekenen met namen van oud-werknemers van Current Care. De directeur van het ROC deed vervolgens een melding bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Daarnaast heeft het personeel, dat bepaalt wat een cliënt nodig heeft, niet de juiste opleiding en blijkt dat een van de wijkverpleegkundigen volgens de papieren elf keer op hetzelfde moment bij twee verschillende cliënten heeft gewerkt. Gezien de reistijd van een half uur tussen de twee cliënten betekent dit volgens de zorgverzekeraar dat ook deze rapportages vals zijn.
De zorgverzekeraar eist als gevolg ruim een miljoen euro terug en doet aangifte tegen de wijkverpleegorganisatie met vestigingen in Utrecht, Amersfoort, Amsterdam en Deventer. Current Care zegt dat het helemaal niet betrokken is bij fraude en stapt naar de rechter.

Wat wilde de eiser?

Allereerst moet de rechter Zilveren Kruis verbieden te suggereren dat Current Care betrokken is bij fraude. Als dit gelukt is, moet de zorgverzekeraar een rectificatie sturen naar de cliënten van de wijkverpleegorganisatie die bij Zilveren Kruis zijn verzekerd. Verder wil Current Care ook een schadevergoeding van 75.000 euro.

De verdenkingen van Zilveren Kruis zijn onjuist of moeten in een ander licht gezien worden, zegt Current Care. De onregelmatigheden zouden plaats hebben gevonden bij Current Care Amsterdam en Current Care Amersfoort. Die staan volgens Current Care los van het bedrijf. De wijkverpleegorganisatie doet naar eigen zeggen alleen de administratie voor Amsterdam en Amersfoort.

Hoe luidde het verweer?

Onzin, zegt Zilveren Kruis. De declaraties van alle vestigingen worden met dezelfde registratiecode gestuurd. Van enig onderscheid tussen vestigingen is daardoor geen sprake. Daarnaast lenen de vestigingen ook personeel aan elkaar uit. De samenwerking gaat dus verder dan alleen het verzorgen van de administratie.

Wat vond de rechter?

De rechter geeft Zilveren Kruis gelijk. Er zijn inderdaad genoeg aanwijzingen om Current Care van fraude te verdenken. De melding van de stagiairs dat zij fictieve rapportages moesten maken, is daarvoor het belangrijkste bewijs. Current Care heeft dit bewijs volgens de rechter onvoldoende betwist. Het enige wat de wijkverpleegorganisatie hier tegen inbracht, is dat dit in Amsterdam plaatsvond. Maar het argument dat Current Care Amsterdam en Current Care Amersfoort los staan van het bedrijf, vindt de rechter niet overtuigend.

Het vonnis?

Zilveren Kruis hoeft geen schadevergoeding te betalen aan Current Care. Een rectificatie is ook niet nodig. In plaats daarvan moet Current Care de 4.710 euro die het kort geding kostte voor Zilveren Kruis vergoeden.

Meer over