Het gaat niet goed met de hotelsector in Rotterdam

Door de flinke groei van het aantal hotelkamers in Rotterdam staan er vooral in het weekeinde veel leeg. Dat meldt voorzitter Jan Rutgers van de Rotterdamse Hotel Combinatie. Het aantal hotelkamers in de havenstad groeide afgelopen jaar met bijna 650 tot 3659 en het eind is nog niet in zicht.

In het gebouw de Rotterdam komt een nieuw hotel. Beeld anp
In het gebouw de Rotterdam komt een nieuw hotel.Beeld anp

Volgende maand opent onder meer het nieuwe hotel nhow in het gloednieuwe door Rem Koolhaas ontworpen gebouw De Rotterdam met 278 kamers zijn deuren en een jaar later gaat Room Mate Hotel open, met 230 kamers, ook op de Kop van Zuid. En voor het najaar staat de opening van een Ibis met 120 kamers gepland in de Red Apple. 'Op doordeweekse dagen gaat het nog, maar de vraag is hoe zich dat ontwikkelt als al deze nieuwe hotels opengaan', zegt Rutgers.

Evenementen
Volgens hem zijn hoteliers bezorgd, vooral omdat het aantal toeristen in de stad achterblijft: jaarlijks schommelt dat aantal rond de 16 miljoen. Om die reden moet het gemeentebestuur nog wel wat doen om hen naar de stad te lokken, vindt Rutgers. Hij denkt aan grote evenementen als een kerstmarkt en hoogwaardige tentoonstellingen in de musea.

Het gemeentebestuur zet vooral in op het aantrekken van bedrijven en congressen. 'Om die reden wordt het hart van Rotterdam-Zuid ook aangepakt. Zo komt er een congrescentrum waarmee we straks ook die grotere congressen naar Rotterdam kunnen halen', aldus een woordvoerder bij de gemeente.

Upgraden
De toename van het aantal hotelkamers in de Maasstad zorgt voor differentiatie: van overnachtingsplaatsen voor de lowbudgetreiziger in het nieuwe Easyhotel, waar mensen naar believen kunnen upgraden, tot de vijf sterrenbedden in het nieuwe Mainport Hotel.

Deze week opende citizenM op Blaak zijn deuren, een hotel dat gebouwd is op de drie principes van de nieuwe reiziger, volgens de investeerder Rattan Chadha: een goed bed, een lekkere douche en volop televisiezenders. Aan deze middenklassehotels ontbrak het eerder in Rotterdam.

Meer over