‘Het extraatje vult een ander gat’

Naam: Ceciel Hekkens..

‘Twee keer kuchen en het extra bedrag is weg. Ik krijg sinds januari maandelijks meer geld op mijn rekening gestort, maar dat komt niet door de compensatie van de overheid.

‘Ik heb sinds januari een nieuwe parttime-functie bij een stichting die actief is binnen de zorg. Wij organiseren projecten voor de zorgsector. Ik verzorg de trainingen voor de artiesten en boek hen voor optredens. Per uur verdien ik sinds kort iets meer. Daarnaast krijg ik 34 euro zorgtoeslag. Dat scheelt iets.

‘Uiteindelijk denk ik niet dat ik dit jaar meer te besteden heb. Straks wordt mijn huur hoger en ook de energiekosten stijgen. Dus met het extraatje van 37 euro kan ik het andere gat weer dichten.

‘Loonsverhoging krijg ik niet. Ik weet dat minister Zalm er vanuit gaat dat iedereen jaarlijks 1,5 procent meer loon krijgt. Dat geldt niet voor mij. Mijn collega’s en ik hebben een keer compensatie gehad voor de inflatie. Maar voor de rest blijft ons loon al jaren steken op hetzelfde niveau.

‘Over alle hervormingen heb ik veel nagedacht sinds de zomer. Langzamerhand werd duidelijk wat zou veranderen. Maar het bleef lang onduidelijk welke gevolgen dat voor mij persoonlijk zou hebben. Dat vond ik erg vervelend.

‘Ik wist dat de zorgpremie zou stijgen, maar ik weet pas sinds een maand dat mijn verzekering 58 euro duurder wordt. Ook kende ik het effect op mijn nettoloon niet.

‘Het is allemaal geen drama. Ik hoef niet te beknibbelen. Althans, niet meer dan ik nu al doe. Ik kan nog altijd rondkomen. Maar uitstapjes naar het theater of uit eten gaan, zijn zeldzaam. Het enige wat ik nog wil onderzoeken is of de zorgverkering goedkoper kan.’

Meer over