Het Chinese Anbang moet bezittingen verkopen om kapitaalvlucht tegen te gaan

De eigenaar van Vivat, het Chinese Anbang, moet zijn buitenlandse bezittingen verkopen op last van de financiële autoriteiten. Dat meldt persbureau Bloomberg maandag, zich baserend op anonieme bronnen. Volgens Bloomberg moet de opbrengst van de verkopen terug naar China om de kapitaalvlucht uit het land tegen te gaan.

Jeroen van Wensen
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Anbang heeft de afgelopen jaren flink gewinkeld. De Chinese financiële dienstverlener kocht naast buitenlandse verzekeraars ook vastgoed en hotels. Zo voegde Anbang voor 2 miljard euro het Walldorf Astoriahotel in New York aan de portefeuille toe. Anbang staat al langere tijd onder verscherpt toezicht. In juni arresteerden de Chinese autoriteiten de topman Wu Xiaohui, die sindsdien op een zijspoor staat bij het concern.

undefined

In juni 2015 verkocht de Nederlandse staat zijn belang in Vivat voor 1 euro aan Anbang, dat vervolgens 1,35 miljard euro bijpaste om de kapitaalbuffers van de verzekeringsgroep te versterken. Vivat ontstond uit de puinhopen van het met overheidsgeld geredde SNS Reaal. De belangrijkste merken van Vivat zijn Zwitserleven, Reaal Verzekeringen en vermogensbeheerder Actiam.

'Als het gerucht van Bloomberg klopt, dan brengt dat Anbang in een buitengewoon vervelende positie,' zegt Jaap Koelewijn, hoogleraar corporate finance bij Nyenrode. 'De Nederlandse markt voor levensverzekeringen ligt er al niet florissant bij. Wanneer andere partijen weten dat je gedwongen onderdelen moet verkopen, dan is de kans groot dat de Chinezen met een flink verlies de markt zullen verlaten.' Nederlandse kopers zijn er volgens Koelewijn niet in overvloed: 'NN is nog bezig om de overname van Delta Lloyd te verteren, Aegon lijkt weinig ruimte te hebben.'

Aanvullingen en verbeteringen: in een eerdere versie van dit artikel stond dat verzekeraar Vivat voortkwam uit Fortis. Vivat kwam echter voort uit SNS Reaal.

Meer over