Het beleg van vesting Breevast

26 januari: Richard Homburg van Uni-Invest en Michaël van Galen van Breevast hebben hun eerste en enige gesprek onder vier ogen....

Ergens in maart: Gesprek tussen Van Galen en De Mol van Otterloo over samenwerking tussen Eurostate en Breevast.

April: ABN Amro verkoopt een belang van 6,6 procent in Breevast aan Uni-Invest.

8 mei: Aandeelhoudersvergadering Breevast delegeert aan de directie voor drie jaar de bevoegdheid om certificaten uit te geven. Meteen na de vergadering koopt Uni-Invest, in ruil voor een 'klein bedrag in geld' en eigen aandelen, 'een substantieel belang' in Breevast van vermogensbeheerder Veer Palthe Voûte. Uni-Invest legt Voûte geen beperkingen op en deze verkoopt 'een groot deel' van zijn aandelen Uni-Invest weer spoedig door.

4 juni: Uni-Invest meldt Breevast zijn belang in Breevast te hebben uitgebreid tot ruim 50 procent, en zegt te willen praten over ofwel samenwerking ofwel een overname.

9 juni: Directie Breevast informeert bestuur Administratiekantoor van Aandelen Breevast over de voorgenomen overname van Eurostate. Het Administratiekantoor is van tevoren niet om advies gevraagd.

11 juni: Breevast neemt Eurostate over door de uitgifte van zo'n tien miljoen certificaten in twee tranches: 2,8 miljoen meteen, de rest uiterlijk in augustus. Namens Eurostate wordt De Mol van Otterloo commissaris bij Breevast, maar hij mag zijn certificaten twee jaar lang niet verkopen.

15 juni: Breevast plaatst 3,6 miljoen beschermingsaandelen tegen een mogelijke overname bij de Stichting Continuïteit Breevast. Door de emissies aan Eurostate en de Stichting verwatert het Breevast-belang van Uni-Invest tot 34,2 procent.

2 juli: Uni-Invest vraagt de Ondernemingskamer een enquête in te stellen naar mogelijk wanbeleid bij Breevast, om daarna de beschermingsconstructies rond dit fonds te kunnen afbreken.

16 juli: Informatieve vergadering van certificaathouders op initiatief van Uni-Invest, voorgezeten door het Administratiekantoor. Breevast-directeur Van Galen houdt de meeste vragen over de overname van Eurostate af onder verwijzing naar de komende Aandeelhoudersvergadering.

27 augustus: Algemene aandeelhoudersvergadering Breevast. Pas daar kunnen beleggers kennisnemen van het prospectus over de emissie aan Eurostate. Uni-Invest zegt nog steeds een openbaar bod uit te willen brengen, maar dat uit te stellen zolang Breevast zijn beschermingsconstructies handhaaft.

17 september: Ondernemingskamer behandelt het enquête-verzoek van Uni-Invest. Door bij te kopen op de beurs heeft Uni-Invest 'iets minder dan 50 procent' van Breevast in handen.

29 oktober: Uitspraak van de Ondernemingskamer.

Meer over