Hessels' kruideniersbod

PETER de Ridder heeft zijn wilde haren verloren. De rebellerende aandeelhouder die twee jaar geleden de kleine fietsenfabrikant Union nog uit de klauwen van handelshuis Borsumij Wehry wilde redden, vindt het bod van Vendex op Koninklijke Bijenkorf Beheer helemaal niet zo slecht....

ESTHER HANSEN-LOVE

Terwijl handelaren op de effectenbeurs de 145 gulden per aandeel 'een kruideniersbod van de slechtere soort' noemt, overweegt De Ridder serieus zijn ruim 5 procent (ongeveer 570 duizend aandelen) in KBB voor zo'n 83 miljoen gulden van de hand te doen. Tenminste dat zegt hij. 'Het bod ligt hoger dan het slot van 128 gulden afgelopen vrijdag.'

Een kind kan zien dat het bod laag is. Ook De Ridder, in het verleden baas van het Centraal Planbureau, heeft de som gemaakt: 'Door middel van sale & lease-back van KBB's onroerend goedportefeuille kunnen ze een miljard gulden in kas krijgen', stelt De Ridder. Van de 1,65 miljard die Vendex in totaal betaalt, kan het warenhuisconcern zo tweederde meteen weer terugkrijgen.

In feite krijgt Vendex het concept van de KBB-winkels voor 650 miljoen gulden in handen. 'Dat is goedkoop, maar er is niemand die een hoger bod uitbrengt', zegt De Ridder. Voor de zekerheid wacht hij met beslissen tot hij bij Vendex is geweest om over het bod te praten.

Ook andere grootaandeelhouders kijken de kat uit de boom. Verzekeraar Delta Lloyd (met een belang van meer dan 5 procent) noemt de 145 gulden 'aan de magere kant', het effectenkantoor Gestion (ook ruim 5 procent) 'beraadt zich' en het Philips Pensioenfonds (5,45 procent) 'studeert nog'. Bank-verzekeraar ING (9,9 procent in KBB) wil niks zeggen. Die heeft tenslotte ook 7,4 procent in Vendex, en zit nu te rekenen welk van de twee pakketten meer waard is.

Ook de kleine beleggers hielden zich gisteren gedeisd: de omzet in KBB op de beurs was nauwelijks waarneembaar en de koers kwam maar een dubbeltje van zijn plaats. Het is opmerkelijk dat KBB met een koers van 141,70 gulden nog steeds ver onder de 145 gulden noteert. Als het bod echt zo laag was, zou de koers de 145 gulden wel te boven gaan.

De uitspraken van analisten, die sinds het bod van Vendex over elkaar heen buitelen om aan te tonen dat de aandelen 160 of zelfs 180 gulden waard zouden zijn als de vastgoedportefeuille op marktprijzen gewaardeerd zou worden, lijken dan ook grootspraak: de afgelopen jaren hebben de stukken - mede door het gebrekkige management van de warenhuizen - zelden hoger dan 140 gulden genoteerd.

Toen De Ridder zijn aandelen KBB eind 1996 aanschafte, stonden ze op ongeveer 130 gulden. Ook zijn beleggingsvriend uit de tijd van de exclusieve Groep Courtier, Adri Strating, heeft het belang voor Gestion begin vorig jaar tegen een beduidend lagere prijs gekocht dan waarop hij ze nu weer kan verkopen. 'Ik koop graag dingen die een ander niet wil hebben', zei hij toen.

Nu zit hij er mee in zijn maag. Want het pakket aandelen speelt een rol in de beursfraude-zaak. Strating, die vorig jaar in verband met die zaak heeft vastgezeten, heeft zijn aandelen KBB naar verluidt aangeschaft in samenwerking met Fred H., de inmiddels in verband met de fraudezaak ontslagen adjunct-directeur van het Philips Pensioenfonds.

Vendex zal KBB voor een zacht prijsje kunnen inlijven. De grootaandeelhouders kunnen zich beraden, studeren en afwachten wat ze willen. En wie meer dan 5 procent heeft, kan de overname een tijdje traineren. Maar Vendex zal zijn bod niet hoeven te verhogen. De oppositie is namelijk verdeeld. 'Het is de vraag of ze een front kunnen vormen. Mogelijk zijn sommigen na de beschuldigingen in de beursfraude met elkaar gebrouilleerd', aldus een analist.

ING, eigenaar van het grootste pakket aandelen KBB, zal in ieder geval niet tegenstribbelen, denkt Michael Molenaar, hoofd reasearch bij Gilissen Bankiers: 'Als vroegere middenstandsbank zullen zij hun goede relaties met de detailhandel niet in de waagschaal willen leggen voor een paar miljoen gulden.'

Het Philips Pensioenfonds zal zich ook niet actief tegen de overname verzetten, denkt hij. De adjunct-directeur is weliswaar ontslagen, maar het fonds zal zo min mogelijk aandacht willen trekken met de zaak. 'En Strating is ook al aangeschoten wild.' De hoop is gevestigd op Peter de Ridder. Deze schuwt de publiciteit ook niet: zonder ooit genoemd te zijn in verband met de beursfraudezaak, heeft hij al twee keer luidkeels ontkend tot de verdachten te behoren.

Esther Hansen Löve

Meer over