'Herstel Europese beurzen zet door'

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen openen maandag naar verwachting in de plus, in navolging van de koerswinsten op Wall Street vrijdag en de Aziatische effectenmarkten.

De AEX zal volgens Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer 1 tot 3 punten hoger beginnen. ,,Maar het kan ook meer worden gezien de wilde bewegingen van de afgelopen tijd,'' zei Koenders.

De ontwikkelingen op de kredietmarkt zullen in de gaten worden gehouden door beleggers. In het weekend werd bekend dat de Duitse bank, Sachsen LB, door de situatie op de Amerikaanse subprime-markt in de problemen is gekomen.

Noodkredieten

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken bracht vrijdag de aanhoudende koersdalingen op de beurzen tot staan. De Federal Reserve verlaagde toen onverwacht het rentetarief voor noodkredieten. De beslissing leidde op Wall Street en in de laatste handelsuren van Europa tot stijgende koersen.

Qua macrocijfers is de agenda nagenoeg leeg. Daarnaast hebben beleggers vooralsnog weinig bedrijfsnieuws tot hun beschikking dat richting kan geven. Telecombedrijf KPN koopt de Belgische Tele2-dochter van Versatel voor 95 miljoen euro.

CVC Capital Partners

Voorbeurs deed investeringsmaatschappij CVC Capital Partners een formeel bod op de distributeur van chemicaliën Univar. Begin juli liet CVC al weten Univar te willen overnemen. Ook het Franse voedingsmiddelenconcern Danone kwam met een definitief bod op de Nederlandse babyvoedingproducent Numico.

Mogelijk staat het aandeel van effectenhuis Van der Moolen in de aandacht na een opwaardering door ING. De bank heeft het beleggingsadvies van 'verkopen' naar 'houden' verhoogd.

AEX

De Amsterdamse hoofdindex AEX eindigde vrijdag op 499,00, een stijging van 11,94 punten (2,5 procent). De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 5,05 punten (0,8 procent) tot 679,07 punten.

Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen vrijdag op 13.079,08 punten. Dat komt neer op een winst van 233,30 punten ofwel 1,8 procent. De technologiegraadmeter Nasdaq eindigde op 2505,03 punten, een stijging van 53,96 punten (2,2 procent). De breed samengestelde S&P 500-index deed het nog iets beter en klom 2,5 procent. Met een winst van 34,67 punten sloot deze graadmeter op 1445,94 punten.

Op de beurs in Tokio sloot de toonaangevende Nikkei-index maandag 3 procent hoger op 15.732,48 punten. De euro noteerde maandagochtend op 1,3500 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt op 1,3490 dollar.

Meer over