Herstel Europese beurzen na renteverlaging VS

AMSTERDAM (ANP) - De Europese effectenbeurzen herstelden zich dinsdag van de zware verliezen die maandag de handel bepaalden. Beleggers reageerden enthousiast op de onverwachte en forse renteverlaging van het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

De Fed verlaagde de rente met 75 basispunten tot 3,5 procent.

In Amsterdam sloot de hoofdindex AEX 2,6 procent hoger op 433,27 punten. De MidKap-index kreeg er 5,7 procent bij op 561,1 punten. De beurzen in Parijs en Londen boekten een winst van respectievelijk 2,1 procent en 2,9 procent. Alleen Duitse beleggers waren terughoudender. De beurs in Frankfurt sloot met een verlies van 0,3 procent.

Schrik

Direct na het rentebesluit in New York klommen de beurskoersen, later zakten deze weer wat terug. De Amerikaanse aandelenbeurzen openden negatief. ,,Een renteverlaging kan beleggers ook schrik aanjagen'', zei een handelaar over de grillige handel.

Maar de Europese handel wist zich ondanks de matige start van Wall Street goed te herstellen. Beurskenners vinden de scherpe koersdalingen van de afgelopen weken op de wereldwijde effectenmarkten overdreven. Veel bedrijven staan er volgens hen nog steeds goed voor. De slachting die desondanks plaatsvindt op de aandelenmarkten, biedt volgens deze optimisten ook kansen.

Beursanalist Bert Burger van Theodoor Gilissen wijst erop dat scherpe koersdalingen vaak worden gevolgd door een periode van sterke stijgingen. ,,De eerste maand na dagen zoals deze treedt een herstel op van ruim 8 procent'', aldus Burger.

Actieve koopjesjagers

Voordat de AEX-index dinsdag met winst sloot, was de handel door de dag heen fragiel en waren er koopjesjagers actief. Beleggers zijn nerveus vanwege de uitdijende kredietcrisis, een mogelijke recessie in de Verenigde Staten en de wereldwijde gevolgen daarvan. Dramatische verliezen en afschrijvingen bij grote Amerikaanse banken die de afgelopen tijd bekend zijn gemaakt, versterkten de onrust.

De financiële sector in Europa klom dinsdag uit het dal waarin de sector eerder op de ochtend verkeerde. In de AEX-index boekte ING een koerswinst van 3,6 procent. Fortis steeg met 3,8 procent, terwijl Aegon 4,6 procent won.

Voedingsmiddelenconcern Unilever, dat in de ochtend nog een van de sterkste dalers was, kreeg er in de middag 2,2 procent bij. Uitzendbedrijf Randstad kwakkelde de hele dag en sloot uiteindelijk 2,8 procent lager. Branchegenoot Vedior moest ook 0,4 procent inleveren.

Winst Ahold

Ahold won 5,7 procent. Het supermarktconcern overweegt om zijn meerderheidsbelang in branchegenoot Schuitema te verkopen aan investeringsmaatschappij CVC Capital Partners. BNP Paribas verhoogde zijn beleggingsadvies voor het fonds. Toeleverancier van de olie-industrie SBM Offshore was met een plus van 10,8 procent de koploper in de hoofdindex. Ook staalconcern ArcelorMittal deed het goed met een winst van 7,1 procent.

Internetbank Binck, dat maandag nog een smak maakte van 10 procent, prijkte dinsdag bovenaan de MidKap met een winst van 12,6 procent. Baggeraar Boskalis, dat een opdracht heeft gekregen om een kolenhaven in Australië uit te breiden, kreeg er 9 procent bij. Voedingsmiddelenconcern CSM was de enige daler in de MidKap. Het aandeel verloor 2,5 procent.

De euro won dinsdag terrein ten opzichte van de dollar. De Europese munt stond dinsdag op 1,4620 dollar tegen 1,4445 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De Amerikaanse renteverlaging is volgens analisten nadelig voor de Amerikaanse munteenheid.

Meer over