Heropening beurs Athene luidt vrije val in

De beurs van Athene heeft gisteren na vijf weken gesloten te zijn geweest, de grootste koersdaling in tientallen jaren voor zijn kiezen gekregen. In de eerste minuten zakte de belangrijkste beursindex Athens General Composite met 23 procent, maar rond het middaguur was een kwart van dat verlies alweer goedgemaakt.

Pensioengerechtigden komen geld halen in een vestiging van Piraeus Bank op Kreta. De banken werden drie weken gesloten gehouden om een bankrun te voorkomen. Beeld null
Pensioengerechtigden komen geld halen in een vestiging van Piraeus Bank op Kreta. De banken werden drie weken gesloten gehouden om een bankrun te voorkomen.

Uiteindelijk sloten de aandelen met een verlies van 16,2 procent. De aandelen van banken daalden het hardst. Iedereen wilde ervan af, en kopers waren niet te vinden. De koersen van sommige banken duikelden in enkele minuten tot 30 procent, en daarmee was de limiet bereikt. Volgens de regels van de beurs worden aandelen die meer dan 30 procent op één dag verliezen, voor de rest van de dag uit de notering genomen. Dat overkwam de National Bank en Piraeus Bank.

Vandaag moet blijken of deze aandelen hun vrije val weer voortzetten. De twee andere grote banken, Eurobank en Alphabank, wisten nog net aan die diskwalificatie te ontsnappen; hun aandelen sloten met een verlies tussen 29 en 30 procent. Beleggers hebben geen reden om gerust te zijn op de toekomst van de banken. Die werden drie weken gesloten gehouden om te voorkomen dat ze door een bankrun ten onder zouden gaan, en kunnen sindsdien slechts beperkt opereren. Zonder uitzondering worden ze alleen nog overeind gehouden dankzij de steun van de Europese Centrale Bank.

Als die zou wegvallen omdat de onderhandelingen tussen Griekenland en de Eurogroep toch weer vastlopen, komen ze alleen maar verder in de problemen. De aandelen van exporterende bedrijven deden het nog het minst slecht. Bij de grote genoteerde bedrijven was Euroconsult, een dienstverlener aan de ruimtevaartindustrie, de enige winnaar, met een paar procent winst. De havens van Thessaloniki en Piraeus en olieraffinaderij Motor Oil Hellas konden de schade nog beperkt houden tot minder dan 10 procent.

Flinke inflatie

Ook gisteren kwam onderzoeksbureau Markit met gegevens over een ongekende teruggang in economische activiteit in Griekenland. Nooit eerder zag Markit zo'n inzinking in Griekenland als in juli, een maand waarin de banken dicht waren of alleen de hoogst noodzakelijke diensten verleenden. De Manufacturing Purchasing Managares Index PMI, die de ervaringen en verwachtingen weergeeft van de inkopers in de industrie, kwam uit op 30,2. Als de economie groeit noch krimpt, staat dat cijfer op 50. Een lagere score duidt op krimp. Een maand geleden stond de index nog op 46,9. De laagste stand ooit tot nu toe was 37,7, in mei 2012. Nieuwe orders waren er bijna niet. De fabrikanten konden nauwelijks aan grondstoffen komen omdat door de beperkingen die waren opgelegd aan het bankwezen, betalingen aan het buitenland onmogelijk waren. Maar op één punt haalt de Griekse economie een cijfer dat eigenlijk alleen voorkomt bij overspannen groeiende economieën: een flinke inflatie.

Dat komt, stelt Markit, doordat grondstoffen en halffabrikaten bijna niet te krijgen waren, zeker niet uit het buitenland. Gevolg was dat er werd gevochten om de spullen die nog wel te koop waren. Drie weken geleden stelde de Europese Commissie al dat de verwachte groei van de Griekse economie de grond in was geboord; de Commissie verwacht nu een krimp tot 4 procent. Waardoor de toch al ondraaglijke schuld van het land weer zwaarder gaat wegen. Voor de hele eurozone (dus inclusief Griekenland) tekende Markit een redelijk optimistische stemming op: de PMI stond er op 52,4, de zelfde stand als in juni.

Grieks bedrijf levert stoelen voor Europese Commissie

De Griekse banken die gisteren 30 procent van hun waarde verloren, de Griekse Centrale Bank, het Duitse leger en de Europese Commissie hebben één ding gemeen: zij zitten allemaal op en aan meubelen van Dromeas. De meubelfabrikant uit Serres in Noord-Griekenland was gisteren een van de zeer weinige die winst kon noteren op de Atheense beurs, en niet weinig ook: bijna 30 procent. Aanleiding tot die enorme koersstijging op de imploderende beurs was een contract dat Dromeas in de wacht sleepte van de Europese Commissie. De komende vijf jaar zal het bedrijf weer alle meubelen leveren voor alle gebouwen van de Commissie. Niet alleen die in Brussel, maar ook de kantoren die in elke lidstaat van de Europese Unie staan. De waarde van dit contract beloopt 30 miljoen euro. Het is al de tweede keer op rij dat Dromeas de order in de wacht sleept: in 2009 dat contract was toen 20 miljoen euro waard. Voor een bedrijfje met 200 man en een omzet van rond 13 miljoen euro zijn dat klappers. Volgens exportmanager Alexander Tsagalidis van Dromeas, bewijst het binnenhalen van het tweede contract veel: ‘We leveren kwaliteit tegen een lagere prijs dan de concurrenten in Europa. En kennelijk was de Europese Commissie de afgelopen vijf jaar tevreden over onze service.’ Griekenland is niet bepaald een industrieland, maar ‘wij hebben vanaf het begin geïnvesteerd in state of the art machines om deze meubelen te kunnen maken, en we hebben altijd vol ingezet op export.’

Meer over