Hermans stapt op als senator VVD na Meavita-debacle

Loek Hermans stapt op als fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer na een vernietigend oordeel over zijn functioneren bij Meavita. Maandag oordeelde de Ondernemingskamer in Amsterdam dat de vroegere top van de thuiszorgorganisatie zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. De FNV had een zaak aangespannen en won na een jarenlange juridische strijd.

Loek Hermans stapt op als senator VVD na Meavita-debacle. Beeld anp
Loek Hermans stapt op als senator VVD na Meavita-debacle.Beeld anp

'Ik voel mij verantwoordelijk voor de situatie waarin Meavita terecht is gekomen', schrijft hij in een verklaring. 'Hoewel het rapport nog wordt bestudeerd, richt het persbericht van de ondernemingskamer zodanig de aandacht op mij als persoon dat het niet langer mogelijk is mijn taken als senator uit te oefenen.'

De VVD begrijpt het besluit van Loek Hermans om op te stappen uit de Eerste Kamer. 'We zijn hem veel dank verschuldigd voor alles wat hij voor de partij heeft gedaan', liet het partijbestuur in een verklaring weten. Ook premier Mark Rutte is Hermans 'ongelooflijk dankbaar' voor alles wat hij voor de partij heeft gedaan.

Hermans leidde de raad van commissarissen bij het thuiszorgbedrijf toen het zes jaar geleden failliet ging. Volgens de vakbond zijn Meavita-medewerkers tonnen misgelopen door het faillissement. Het bedrijf liet een miljoenenschuld achter. FNV wil de toenmalige bestuursleden en toezichthouders, onder wie VVD-coryfee Hermans, persoonlijk laten opdraaien voor de ondergang van het thuiszorgconcern.

Eerste uit drie stappen

Het vaststellen van wanbeleid door de Ondernemingskamer is de eerste uit drie stappen in die richting. Voor FNV mag al duidelijk zijn wie persoonlijk aansprakelijk is, een rechter moet dit nog vaststellen. Dat is stap twee, waarna nog de hoogte van de schade moet worden bepaald. Het is nog onduidelijk wanneer dit gebeurt.

Als anderen hun schade ook verhalen, 'praten we over tientallen miljoenen', lopen FNV-bestuurder Gijs van Dijk en advocaat Arno van Deuzen op de zaken vooruit. Voor de FNV is naar eigen zeggen genoegdoening nog belangrijker dan het geld. 'Het blijkt dat toezicht houden een vak is. Toezicht houden is geen erebaantje, slapend rijk worden is er niet meer bij.'

Meavita was in 2007 ontstaan uit een fusie. De organisatie had 20 duizend werknemers, de omzet bedroeg ongeveer een half miljard euro en er waren 100 duizend cliënten in Den Haag, Utrecht, Groningen en de Achterhoek. Twee jaar later was het bedrijf al failliet. Tientallen miljoenen euro's waren in rook opgegaan, een positief eigen vermogen werd razendsnel een onhoudbare schuld.

Hoofdkantoor van thuiszorgconcern Meavita in Den Haag. Beeld anp
Hoofdkantoor van thuiszorgconcern Meavita in Den Haag.Beeld anp

'Meer pronken dan zorg'

Het bedrijf verspilde onder meer geld met de TVfoon, een apparaatje waarmee cliënten konden beeldbellen met verzorgers. Niemand wilde dat gebruiken, maar het bedrijf bestelde toch tienduizenden exemplaren. De top van Meavita was meer bezig met pronken dan met zorg, aldus de FNV.

Ook op andere manieren gaf Meavita veel te veel geld uit. Zo had het bedrijf 385 adviesbureaus en 1.120 verschillende leveranciers ingehuurd. Al dat geld ging niet naar de zorg.

De Ondernemingskamer had eerder al onderzoek laten doen naar de gang van zaken. De conclusies kwamen in 2013 naar buiten. De onderzoekers wilden het woord wanbeleid niet in de mond nemen, dat lieten ze over aan de rechters, maar ze legden in ruim achthonderd pagina's uit dat er veel mis was bij Meavita. Het College Sanering Zorginstellingen concludeerde in 2009 dat de thuiszorgorganisatie te weinig aandacht had voor de zorg en veel te optimistisch was over zijn kansen. 'Men kon eenvoudig niet geloven dat het echt fout zou gaan', aldus dat onderzoek.

De ondergang van Meavita is 'een symbool van wat we juist niet willen in de zorg: te grootschalig en onpersoonlijk', zegt Kamerlid Otwin van Dijk van de PvdA. Volgens hem waren de bestuurders van het bedrijf 'meer bezig met prestigeprojecten, hun eigen salaris en macht dan met goede zorg voor hun cliënten''.

De PvdA zegt dat er meer ruimte moet komen voor kleinschalige zorg, 'waarbij de mensen en medewerkers zelf bepalen wat nodig is. Met bestuurders die daar dienstbaar aan zijn.' De SP wil dat er na elk faillissement een onderzoek komt naar mogelijk wanbeleid. 'Om te voorkomen dat verantwoordelijken ontkomen', zegt Kamerlid Renske Leijten.

Interview Hermans 2013

Voorbarig, die ophef over de rol van de top van zorgmoloch Meavita, zei VVD'er Loek Hermans in 2013 tegen de Volkskrant. Hij zal zich echt wel verantwoorden, graag zelfs, maar pas als het definitieve rapport er is. Vandaag oordeelde de Ondernemingskamer in Amsterdam dat de vroegere top van thuiszorgorganisatie Meavita zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid, waarna hij aankondigde op te stappen als senator van de VVD.

VVD-coryfee Loek Hermans. Beeld anp
VVD-coryfee Loek Hermans.Beeld anp
Meer over