Herman Scheffer, de man die ook Gist al halveerde

Nog maar net acht weken zit Herman Scheffer op het mooiste pluche in het hoofdkantoor van Internatio-Müller in Rotterdam, en daar begint het gedonder al....

Van onze verslaggever

Scheffer kent het klappen van de zweep. Sterker nog: hij is dol op de zweep. Toen hij in 1989 bestuursvoorzitter werd van het Delftse bedrijf Gist-brocades, trof hij daar een concern aan dat sterk was in penicilline en een belang had van 50 procent in medicijnengroothandel Brocacef.

In drie jaar tijds halveerde hij de omzet door activiteiten af te stoten, maar in die tijd verdubbelde de winst ruimschoots. En hij haalde zijn zelf opgelegde doelstelling keurig op tijd.

In 1998 kwam de volgende stap van de man die van zichzelf zegt: 'Statische situaties, daar word ik zenuwachtig van'. Scheffer leverde Gist-brocades uit aan DSM, en werd zelf lid van de raad van bestuur van het chemieconcern.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Net als Gist-brocades zit Internatio-Müller met een handel in medicijnen die niet bij de rest van het bedrijf hoort. De kans dat hij die van de hand doet, schatten analisten hoog in. En dan wordt werktuigbouwkundige Herman Scheffer gewoon bestuursvoorzitter van een technisch installatiebedrijf.

Meer over