Hengelo weet niets van fusieplan Ruzie schouwburgen in Twente

De pas benoemde interimdirecteur van de Twentse Schouwburg in Enschede, L. Kater, heeft gezorgd voor een flinke rel met buurtgemeente Hengelo....

Van onze kunstredactie

AMSTERDAM

In de visie van Kater gaat de Enschedese schouwburg dicht en verrijst op het toekomstige Cultuurplein in de stad een nieuw muziektheater. Enschede krijgt daar de muziek- en dansvoorstellingen. Kater wil aan Hengelo de programmering van toneel- en cabaretvoorstellingen overlaten.

Kater vindt een fusie tussen beide schouwburgen een logische vervolg op het samengaan van beide steden tot Twentestad. Twee schouwburgen met voor een deel eenzelfde programmering binnen een straal van tien kilometer noemt Kater 'een dwaas idee'. Burgemeester Mans van Enschede deelt die mening.

Zijn collega Lemstra vindt het verbijsterend dat Kater zijn plannen nooit met Hengelo heeft besproken. Hij ergert zich des te meer omdat de Hengelose gemeenteraad enige tijd geleden al groen licht gaf voor de bouw van een nieuwe schouwburg in de stad. In het najaar wordt met de sloop van het huidige theater begonnen.

De Twentse Schouwburg verkeert op dit moment in moeilijkheden. De afgelopen jaren is er een tekort ontstaan van 1,1 miljoen gulden dat binnen drie jaar moet worden weggewerkt. Eind maart stapte de nieuwe schouwburgdirecteur Gerard Tonen na drie weken al op. Hij voelde er niets voor als 'puinruimer' dienst te doen. Kater volgde in mei Tonen op. In Hengelo zijn ze niet bang voor eenzelfde financieel debâcle. De nieuwe schouwburg moet in 1999 in gebruik worden genomen.

Meer over