Heineken gaat voor het eerst alcoholvrij bier onder eigen naam brouwen

Bierbrouwerij Heineken lanceert in maart alcoholvrij bier onder haar eigen naam: 'Heineken 0.0%'. Het bierconcern brouwt al alcoholvrij bier voor dochtermerken als Buckler en Amstel, maar het is voor het eerst dat bier van Heineken een eigen alcoholvrije variant krijgt.

Pim Pauwels
Heineken waagt zich ook aan het alcoholvrij en alcoholarme bier Beeld anp
Heineken waagt zich ook aan het alcoholvrij en alcoholarme bierBeeld anp

De pils zal vooralsnog alleen in Nederlandse cafés, restaurants en supermarkten beschikbaar zijn, maar in april moet ook de rest van de wereld aan de nieuwe drank geloven. Dat meldt Het Parool woensdag na een interview met topman Pascal Gilet.

Een woordvoerder van Heineken bevestigt dat het biermerk het alcoholvrije bier op de Nederlandse markt gaat brengen, maar meer wil hij tot de officiële lancering niet zeggen. 'We spelen met het bier in op de toenemende vraag van consumenten naar alcoholvrij en alcoholarm bier.'

Gerstenat zonder alcohol maakt de laatste jaren grote sprongen in de biermarkt. In 2015 steeg de verkoop van alcoholvrij en alcoholarm bier met 27 procent, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Nederlandse Brouwers. Met de lancering van alcoholvrij bier wil Heineken meeliften op dat succes. De brouwer zou in het geheim al meer dan twee jaar geleden zijn begonnen met het produceren van de alcoholvrije pils, zei Gilet tegen Het Parool.

Volgens de topman is het marktaandeel van alcoholvrij bier in Nederland nog relatief klein met 4,5 procent. Daarom wil Heineken niet alleen meeliften, maar het succes van alcoholvrij bier in Nederland ook verhogen. Gilet noemt daarbij Spanje als voorbeeld, waar al bijna 20 procent van het verkochte bier alcoholvrij is.

In haar historie heeft de brouwerij nog nooit zo ingrijpend gesleuteld aan haar product. In april introduceerde Heineken al wel het speciaalbiertje H41 en sinds 2005 kunnen Amerikaanse bierdrinkers genieten van een lightversie, maar een geheel nieuw biertje brouwen heeft Heineken nog niet eerder gedaan. Wel wordt alcoholvrij bier verkocht bij sommige dochtermerken van het bierconcern, zoals Amstel en Wieckse. Volgens Gilet zullen volgend jaar naast Heineken 0,0% ook nieuwe alcoholvrije bieren van Amstel op de markt komen.

Meer over