Heilloze dag met grote verliezen

Vrijwel alle aandelenbeurzen wereldwijd beleefden maandag een heilloze dag met grote tot extreme verliezen. Beleggers kozen daarom massaal voor de veilige havens van staatsobligaties en goud.

Door:Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Waar de onzekerheid vandaan komt? Niemand die het precies weet. De ene analist wijst naar de Amerikaanse economie, de ander naar de olieprijs en nummer drie kijkt naar Griekenland. Over een ding zijn ze het eens: dat de cijfers maandag slecht waren.

Lees ook: vijf redenen voor wel of geen paniek op de beurs

In januari kelderde de AEX-index naar 395,72. Dat betekent dat de aandelen dit jaar al met 10,5 procent zijn gedaald. Is er sprake van een beurscrash, of valt het allemaal wel mee? (+)

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een verlies van 3,2 procent op 400,61 punten (de index zakte zelfs kortstondig door de grens van 400 punten). De Midkap zakte 5,3 procent naar het laagste punt dit jaar.

Nederland was verre van een uitzonderingsland, bleek wel uit de slotstanden in bijvoorbeeld Frankfurt, Londen en Parijs, die alle zo rond de 3 procent inleverden. Ook in de VS sloten bijna alle dertig hoofdfondsen in de Dow Jones op verlies.

Griekenland spande de kroon. In Athene kelderde de hoofdgraadmeter met 8 procent, vooral door nieuwe onrust rond de onderhandelingen van de Griekse regering met de trojka.

Banken en verzekeraars

Opvallend waren maandag de harde klappen die financiële bedrijven te verduren kregen. In Nederland zakte ABN Amro zelfs onder de introductiekoers van 17,75. BinckBank verloor 11 procent, (mede door slecht ontvangen kwartaalcijfers) en het aandeel ING zakte maandag 6 procent. Verzekeraars Aegon en NN werden 3 tot 5 procent minder waard.

Reden van deze branchespecifieke malaise zijn de zorgen over de internationale economie, opgeteld bij de aanhoudend lage rente. Bovendien trekt een aantal grote beleggers uit olielanden zijn bankbeleggingen terug door de aanhoudende problemen op de oliemarkt.

Ook banken elders hadden daar last van. In Frankfurt leden Deutsche Bank (laagste niveau in zeven jaar) en Commerzbank verliezen van wel 10 procent. Ook in Frankrijk en Groot-Brittannië was ellende het sleutelwoord. Griekenland spande wederom de kroon met bankverliezen tot wel 22 procent, maar ook in de VS stond Goldman Sachs helemaal onderaan in de Dow Jones, gevolgd door banken als JPMorgen Chase, Citigroup en Bank of America.

Wall street

De aandelenmarkten op Wall Street zijn maandag met fikse verliezen aan de handel begonnen. Net als in Europa hadden zorgen om de wereldwijde economische ontwikkelingen de overhand. Vrijdag had een tegenvallend banencijfer van eigen bodem al tot forse koersverliezen geleid. De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende beursfondsen stond ruim een uur na opening 1,8 procent lager op 15.911 punten. De bredere S&P 500 leverde ook 1,8 procent in, bij 1846 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq verloor 2,3 procent tot 4263 punten.

Goud en obligaties

De onrust op de financiële markten leidde ook tot een hernieuwde populariteit van goud onder beleggers. De prijs van de traditionele veilige haven in onzekere tijden liep maandag op naar het hoogste peil sinds juni vorig jaar - sinds de jaarwisseling werd een staaf goud al 13 procent meer waard.

Ook staatsleningen van landen met een financieel sterke positie waren gewild. De rente op tienjarige Nederlandse obligaties liep terug naar 0,4 procent (het laagste peil sinds eind april) en het rendement op vijfjarige staatsleningen ging zelfs naar het historische dieptepunt van min 0,3 procent. In de VS zakten vergelijkbare leningen naar 1,7 procent en het rendement op Duitse tienjaarsleningen ging naar 0,2 procent.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over