Heijmans is gebeten hond op Damrak

AMSTERDAM (ANP-AFX) - Heijmans was vrijdag onmiskenbaar de gebeten hond op de effectenbeurs in Amsterdam. Het aandeel van het bouwbedrijf maakte een vrije val en stond vroeg op de middag ruim 17 procent lager. De reden was een winstwaarschuwing die Heijmans voorbeurs de wereld instuurde.

De graadmeters van de belangrijkste Europese beurzen noteerden in het rood. Beleggers waren niet kooplustig door de verliezen die Wall Street donderdag leed en door de koersverliezen op de Aziatische aandelenmarkten.

De AEX-index, de graadmeter van hoofdfondsen in Amsterdam, stond kort voor het middaguur op 554,56 punten. Dat betekende een daling van 3,45 punten, ofwel 0,6 procent. De MidKap-index voor middelgrote fondsen noteerde 1 procent lager op 730,09 punten. De indices in Frankfurt en Londen verloren respectievelijk 0,6 en 0,8 procent. Parijs ging met 1,2 procent achteruit.

Sterkste daler

Het in de MidKap genoteerde Heijmans was de sterkste daler op het Damrak. Het bedrijf verlaagde vrijdagochtend zijn winstprognose voor 2007 wegens tegenvallers bij projecten die in twee jaar geleden zijn aangenomen bij de Nederlandse bouwdivisie.

Heijmans sleepte op de beurs in Amsterdam andere bouwbedrijven mee in zijn val. Zo verloor BAM Groep 1,8 procent en stond Ballast Nedam 1,5 procent lager.

Gewild

Het biotechnologiebedrijf OctoPlus was vrijdagmiddag gewild. De koers van het op de lokale markt genoteerde aandeel schoot in de ochtenduren omhoog, maar een deel van die winst smolt aan het begin van de middag weg. OctoPlus bleef echter met 6,7 procent de sterkste stijger op het Damrak. Het bedrijf maakte bekend een stap verder te zijn gekomen in het onderzoek naar de behandeling van patiënten met chronische hepatitis C.

Na twee achtereenvolgende dagen van forse koersstijgingen, was AND International Publishers met 9,4 procent een van de sterkste dalers. De producent van digitale wegenkaarten steeg woensdag en donderdag na de aankondiging van een strategische heroriëntatie. Volgens handelaren had AND vrijdag last van winstnemingen.

Sterkste stijger

Handelsonderneming Hagemeyer was met 3,1 procent de sterkste stijger in de AEX. Aandeelhouder Orbis gaf donderdagavond aan het indicatieve overnamebod van Sonepar van 2,5 miljard euro op Hagemeyer te laag te vinden. Telecomconcern KPN was met 2 procent ook een koploper bij de hoofdfondsen. Donderdag was het fonds ook al populair na positieve opmerkingen van de Spaanse branchegenoot Telefónica.

Later op de dag krijgen beleggers een serie belangrijke macrocijfers uit de Verenigde Staten te verwerken die van invloed kunnen zijn op de handel. Onder meer de producentenprijzen en de detailhandelsomzetten over de maand september worden dan gepubliceerd.

De euro was vrijdagmiddag 1,4180 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt op 1,4225 dollar.

Meer over