Heijmans duikt op in vastgoedfraude

Het beursgenoteerde bouwbedrijf Heijmans heeft mogelijk een rol gespeeld in de omvangrijke vastgoedfraude rond het Philips Pensioenfonds.

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

Het OM en de Brabantse onderneming bevestigen de verdenking. Naast Heijmans wordt de Remmers Bouwgroep genoemd in de fraudezaak, waarbij ook het Bouwfonds en projectontwikkelaar Trimp & van Tartwijk betrokken zijn.

Heijmans speelde enkele jaren geleden een prominente rol in de bouwfraude-affaire, die door klokkenluider Ad Bos werd geopenbaard. Na een parlementaire enquête, boetes en diverse rechtszaken is dat boek zo goed als gesloten. De bouwwereld heeft zich hersteld en de samenspannende ondernemingen benadrukken vaak dat zij streng toezien op de integriteit van hun werknemers.

De vrees dat bouwbedrijven meegezogen worden in de vastgoedfraudezaak is daarom groot. De hoofdverdachte, ex-Bouwfonds-directeur Jan van V. wordt er onder meer van verdacht miljoenen aan steekpenningen te hebben betaald. Hij werkte als projectontwikkelaar intensief samen met een keur aan bouwbedrijven, maar navraag bij de aannemers en het Openbaar Ministerie leert dat die geen verdachten zijn.

Heijmans en Remmers zouden bij de bouw van het appartementencomplex Eurocenter op de Amsterdamse Zuidas zijn gebruikt als doorsluisstation voor steekpenningen. Zij zouden een bedrag van enkele miljoenen hebben betaald aan de vennootschappen Durell en Universum. Justitie vermoedt dat achter deze bv’s de (hoofd)verdachten van de fraudezaak schuilgaan.

De betalingen vloeiden voort uit een ‘bouwclaim’ waarvan het OM de echtheid betwijfelt. Justitie beschikt onder meer over een telefoontap waarin hoofdverdachte en oud-Bouwfonds-directeur Jan van V. zegt ‘dat hij blij is dat hij zich uit het Eurocenter had laten wegmonteren’.

De directeur-eigenaar van Remmers Bouwgroep en de voormalige Heijmans-topman Dolf L. werden vorig jaar na verhoor vrijgelaten. Zij gelden – in tegenstelling tot de bedrijven – wél als verdachten.

Volgens Heijmans richt het justitieonderzoek zich op de bouwdivisie van de onderneming, IBC Bouw. Inmiddels is er intern onderzoek geweest naar deze zaak. Daaruit blijkt dat ‘een wellicht niet toegestane transactiestructuur niet is herkend, en Heijmans Bouw derhalve onbedoeld bij betrokken is geraakt’.

Volgens Heijmans zou de aangehouden oud-topman mogelijk ‘als schakel’ zijn gebruikt.

‘Met ons integriteitsbeleid is alles erop gericht om te voorkomen dat we betrokken raken bij dit soort ongeoorloofde transacties’, aldus een zegsman van het bedrijf.

De Remmers Bouwgroep laat weten dat in de aanloop naar de bouw van het Eurocenter diverse partijen naar de contracten hebben gekeken en niets onoorbaars heben ontdekt. Remmers Bouwgroep nam enkele jaren geleden Van Tartwijk Bouwbedrijven over. Deze aannemer was eigendom van de vader van Hans van T., een van de verdachten in de fraudezaak.

Meer over