Heijmans afgestraft na winstalarm

AMSTERDAM (ANP) - Het bouwbedrijf Heijmans was vrijdag op de beurs de gebeten hond. Beleggers straften een winstalarm van het aan de Midkap-index genoteerde bedrijf hard af. In Amsterdam werd de handelsweek afgesloten met een nipte winst.

De hoofdindex AEX eindigde op 559,14 punten. Dat betekende een winst van 0,2 procent, ofwel 1,13 punt. De MidKap-index voor middelgrote fondsen sloot 0,4 procent lager op 734,62 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen allebei met 0,1 procent. Parijs daalde 0,3 procent.

Het aandeel Heijmans kelderde liefst 19 procent. Beleggers werden onaangenaam verrast door een winstalarm van het bouwbedrijf. Het was de derde op rij binnen korte tijd. Heijmans heeft problemen bij enkele projecten die twee jaar geleden zijn aangenomen bij de Nederlandse bouwdivisie.

Vuurwerk

Van veel vuurwerk was er op de Amsterdamse beurs geen sprake. Halverwege de handelsdag stonden er verliezen tot wel 1 procent op de borden door winstnemingen, maar een gunstig Amerikaans macrocijfer bracht later enige redding. In de VS bleken detailhandelsverkopen harder gestegen dan verwacht.

,,De Amerikaanse consument blijft volhouden. Het is ongelooflijk'', zei handelaar Jeroen Blokland van onderzoeksbureau Iris daarover. ,,Het geeft aan dat, hoewel de huizenmarkt in de VS op zijn gat ligt, de economie daar helemaal niet door het ijs zakt. Dat is belangrijk, gezien het feit dat de Amerikaanse economie voor zo'n 75 procent wordt gedragen door de consument'', aldus Blokland.

Hagemeyer

Binnen de AEX-index was de handelsonderneming Hagemeyer een uitblinker met een koersstijging van 4,5 procent. Aandeelhouder Orbis gaf donderdagavond aan het indicatieve overnamebod van Sonepar van 2,5 miljard euro op Hagemeyer te laag te vinden. Sommige financieel analisten verwachten dat er om Hagemeyer een biedingsstrijd zal losbarsten.

Het biotechnologiebedrijf OctoPlus was met een plus van 8,2 procent ook een grote winnaar. Het bedrijf maakte bekend een stap verder te zijn gekomen in het onderzoek naar de behandeling van patiënten met chronische hepatitis C.

Wegenkaarten

Na twee achtereenvolgende dagen van forse koersstijgingen, was AND International Publishers met 9,4 procent een van de sterkste dalers. De producent van digitale wegenkaarten veerde daarmee wat terug van flinke stijgingen op woensdag en donderdag. Het aandeel was in trek geraakt na de aankondiging van een strategische heroriëntatie.

In Parijs zakte de CAC40-index iets verder terug dan vergelijkbare graadmeters in Europa. Bouwmaterialenconcern Saint-Gobain verloor 3,1 procent en oefende daarmee druk uit op het gemiddelde in de index. Over het bedrijf verschenen negatieve analistenrapporten.

De euro was vrijdagmiddag 1,4160 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt op 1,4225 dollar.

Meer over