Hegdefondsen en speculanten belagen Deense kroon

De Deense kroon ligt onder vuur van hedgefondsen en andere speculanten. Zij wagen op grote schaal een gokje dat deze munt net als de Zwitserse frank wordt losgekoppeld van de sterk in waarde dalende euro. Dat zou tot een koersexplosie van de kroon leiden.

Peter de Waard
Deense bankbiljetten. Beeld reuters
Deense bankbiljetten.Beeld reuters

Als speculanten slagen in hun opzet, kunnen fenomenale winsten behalen, zeker als werken met hefboomconstructies zoals opties. Als de actie mislukt en de kroon niet wordt losgekoppeld van de euro, zijn de verliezen nog altijd beperkt.

Op dit moment moet 7, 446 kroon voor een euro worden betaald; een kroon is 0,13 euro waard. De waarde van de kroon is vastgesteld op 7,46 voor een euro. Ten opzichte daarvan mag de munt 2,25 procent naar boven of beneden bewegen. Een dergelijk mechanisme gold vroeger ook de munten binnen het Europese Monetaire Stelsel, zoals de gulden de Duitse mark en de Franse frank.

Denemarken probeert uit alle macht de speculaties tegen te gaan. Zo werd donderdag de rente voor de derde keer in twee weken verlaagd. De Nationalbanken - de Deense centrale bank - bracht de rente van 0,35 naar 0,5 procent negatief. De Nationalbanken zegt met grote stelligheid het voorbeeld van de Zwitsers niet te zullen volgen. 'De koppeling aan de euro en daarvoor de Duitse mark is de hoeksteen van het Deense economische beleid. Dat is het al sinds 1982. En er is een breed draagvlak in dit land om dat te handhaven', zei Karsten Biltoft, de president van de Deense centrale bank.

Daarnaast wordt de koppeling van de kroon met de euro ook verzekerd door de ECB die de Deense centrale bank eventueel zal helpen met opkoopacties. Maar ook de Zwitserse centrale bank ontkende lange tijd de koppeling met de euro ongedaan te maken, tot vlak voordat toch werd besloten de koers vrij te geven.

Speculanten weten dat ze een groot risico lopen dat de Deense centrale bank de koppeling zal handhaven. Maar met het gokje kunnen ze zich geen buil vallen. Er is ook een kans dat Denemarken de koers niet vrijgeeft, maar de munt eenmalig revalueert.

De kroon is echter veel minder liquide dan de frank. De Zwitserse frank is een van de meest gebruikte valuta in de wereld, de Deense kroon een van de minste. Daarom is het moeilijk om grote posities in te nemen. Volgens The Wall Street Journal zijn hedgefondsen nu ook aan het speculeren op een koersval van de munten van Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Die kennen een koppeling met de Amerikaanse dollar die de afgelopen maanden fiks in waarde is gestegen dankzij het economisch herstel in de VS. Maar Saoedi-Arabië en de oliestaatjes aan de golf kampen met minder inkomsten door de enorme daling van de olieprijs.

Een van de grote Amerikaanse fondsbeheerders die al speculeert op een koersdaling in Saoedi-Arabië en de Emiraten is Guggenheim Partners. Zij zou een deal hebben afgesloten waarbij de verdiensten kunnen oplopen tot 1,5 miljard dollar maar het verlies beperkt zal blijven tot 30 miljoen.

Meer over